BARNEVELD - Oeverloos brainstormen, urenlang vergaderen of samen de hei op om tot een nieuwe strategie te komen? Bij Leertouwer in Barneveld gooien ze het over een andere boeg. Daar komt tegenwoordig LEGO op tafel. 

Sta er dus niet raar van te kijken als je één dezer dagen binnenloopt bij de Barneveldse elektrotechnische dienstverlener en medewerkers druk in de weer ziet met gekleurde speelgoedsteentjes. Het speelkwartier is dan niet aangebroken. Er wordt juist hard gewerkt.

Dat gebeurt volgens de regels van LEGO® SERIOUS PLAY®. Daarbij gaan deelnemers met speciaal hiervoor ontwikkelde stenen aan de slag om een oplossing te vinden voor vaak complexe en abstracte vraagstukken. Achterliggende gedachte is dat er meer creativiteit en inspiratie loskomt wanneer je met je handen ideeën en concepten driedimensionaal visualiseert.

Creativiteit en betrokkenheid
Het concept is ontwikkeld door LEGO in samenwerking met de IMD Business School in het Zwitserse Lausanne. De methode is gebaseerd op recente kennis over systeemdenken, neurowetenschap, strategie en gameontwikkeling. Een sessie wordt geleid door een ‘certified facilitator’. Die daagt de deelnemers uit en helpt ze op weg met bouwen. Hij stimuleert ze bovendien om met elkaar in gesprek te gaan, betekenis toe te kennen en verbindingen te leggen. Ook reflecteren op de gemaakte bouwwerken hoort bij het proces.

Het was Maarten van der Boon, als kind verwoed LEGO-bouwer, die de methode op het spoor kwam en introduceerde bij Leertouwer. Op zijn kantoor is de snoeppot inmiddels vervangen door een schaal met gekleurde blokjes. Waarom hij enthousiast is over de methode? ,,Omdat elke deelnemer 100 procent betrokken is. Ze vinden het leuk om een zichtbare bijdrage te leveren en weten na drie weken nog exact de betekenis van het bouwwerk dat ze gemaakt hebben. Dat bereik je op geen enkele andere wijze.”

Leercultuur ontwikkelen Bij Leertouwer gebruiken ze LEGO onder meer om een leercultuur te ontwikkelen. ,,Leertouwer wil innovatief zijn en blijven. Dat betekent dat je nieuwe, innovatieve medewerkers aan je moet weten te binden en bestaande medewerkers moet helpen om zich voortdurend te ontwikkelen. Daar zijn randvoorwaarden voor nodig”, vertelt CHE-studente Marita Bos die bij Leertouwer afstudeert op het ontwikkelen van zo’n leercultuur.

Maar welke randvoorwaarden precies? En hoe zien medewerkers zo’n omgeving voor zich? Dat zijn behoorlijk abstracte vragen voor de gemiddelde werknemer. LEGO SERIOUS PLAY helpt dan om samen na te denken, al is het slechts een klein onderdeeltje van de puzzel om te komen tot een ‘leerhuis’. Een omgeving waarin een leven lang leren, kennisdeling en informatie-uitwisseling een tweede natuur zijn.

Het ontwikkelen van zo’n omgeving is volgens Maarten van der Boon essentieel voor bedrijven, zeker in de technische sector. ,,Wij investeren veel in de kennis en ontwikkeling van medewerkers, maar we realiseren ons ook dat ze vroeg of laat zullen vertrekken bij Leertouwer. Je wilt niet dat met hen dan ook onze kennis de deur uit wandelt en dat de innovatie stopt. We zullen die kennis dus moeten borgen in de organisatie. Het onderzoek van Marita gaat ons daarbij helpen. Uiteindelijk is mijn ideaalbeeld dat kennisdeling intrinsiek tot stand komt. Dat medewerkers staan te trappelen om hun kennis te delen met collega’s.”

Workshops
Van der Boon heeft de smaak inmiddels goed te pakken. Hij zet de Deense bouwsteentjes ook buiten de deur in. Begin april nam hij zijn publiek tijdens het seminar Zorg & ICT mee in de wereld van LEGO SERIOUS PLAY. Hij zette de zorgprofessionals aan het denken over hoe ze hun visie duidelijk op papier kunnen krijgen zonder brainstormsessies, vergaderingen en dikke rapporten. In een aansluitende workshop werden de deelnemers weer even kind en gingen ze zelf met de steentjes aan de slag.

,,Ik had nooit gedacht dat het speelgoed waar ik vroeger mee speelde inzetbaar zou zijn als gereedschap in mijn dagelijks werk. Maar LEGO SERIOUS PLAY is een ontzettend slim uitgedachte methodiek die breed inzetbaar is voor organisatie- of persoonlijke ontwikkeling, strategieen teamvorming of welk ander onderwerp dan ook.”

Workshop LEGO en jouw bedrijf
Op donderdag 2 juni organiseert Maarten van der Boon een kennismakingsworkshop LEGO SERIOUS PLAY voor ondernemers. Tijdens deze sessie deelt hij zijn ervaringen met de methodiek bij Leertouwer. Laat u inspireren en ontdek wat LEGO voor uw bedrijf kan betekenen. Inschrijven kan via bit.ly/LeertouwerLEGOworkshop

leertouwer.nl