De meeste ondernemers zijn gek op besparen. Dus stappen ze moeiteloos over naar een voordeligere energieleverancier, afvalverwerker of glazenwasser. Maar als het op IT aankomt durven ze het niet aan om het dure Windows vaarwel te zeggen. Ik leg je uit waarom je dat gerust kunt doen.

Eerst even een recap. Linux is een alternatief voor besturingssysteem Windows. Linux is veilig. Je hebt geen antivirusprogramma's of firewall meer nodig. Het systeem is ook nog eens gratis – want open source – en heel stabiel. Je krijgt dus een beter systeem terwijl je ook 20 tot 30 procent bespaart op IT-kosten. 'Klinkt goed', zeggen ondernemers vaak, 'maar wat als er iets mis gaat? Komt mijn bedrijf dan stil te liggen?' Maar die transitie is helemaal niet zo spannend. Onlangs hielpen wij een klein medisch bedrijf met hun overstap. Nadat we hun wensen en huidige ict-infrastructuur in kaart hadden gebracht, bouwden we een testomgeving waarin ze Linux konden zien en ervaren. Pas als alles zo werkt als je verwacht, ga je over. Dat doe je – als je bedrijf wat groter is – doorgaans gefaseerd. Veiliger kan niet.

Meer applicaties
Kan ik dan nog wel al mijn programma's gebruiken? Goede vraag. Het medische bedrijf dat ik net noemde gebruikte een op Windows-gebaseerd boekhoudprogramma, Exact. Dat draait niet op Linux. Maar de online variant Exact Online wel! Word, Powerpoint en Excel? Via Office 365 Online kun je het gewoon blijven gebruiken. Al zou ik je Libre Office aanraden. Dat is gratis en veel uitgebreider. En zo zijn er tal van Linux-applicaties die gratis zijn en beter presteren dan de Windows-alternatieven. Bijkomend voordeel: ze nemen weinig werkgeheugen in beslag. Daardoor is je pc altijd snel.

Instructies en support
Wat de verschillen zijn in gebruik? Kies je voor een transitie en migratie op serverniveau, wat wij ook verzorgen, dan merkt de gebruiker er niets van. Op desktopniveau zie je het verschil wel. Je moet soms net iets anders denken en doen. Daar helpen wij je bij. We leren je medewerkers hoe ze Linux gebruiken en blijven betrokken na de overgang. Terug naar dat medische bedrijf: Na twee workshops en enkele weken testen wilden ze niet anders meer en kon het hele kantoor over. Durf jij ook?

Frank de Haan is directeur en oprichter van Baruch
ICT, de Linux-specialist uit Terschuur. Je kunt hem
bereiken op frank.de.haan@baruch-ict.nl.

baruch-ict.nl