BARNEVELD - De gemeente Barneveld wil bijdragen aan de doorontwikkeling van het Poultry Expertise Centre – hét kennis- en trainingscentrum voor de pluimveesector dat in Barneveld is gevestigd. Hiervoor is een bedrag nodig van € 100.000,-. Het college vraagt de gemeenteraad hiermee akkoord te gaan.

Verschillende Nederlandse sleutelorganisaties in de pluimveesector – waarvan de meesten in Barneveld zijn gevestigd – besloten in 2013 om het Poultry Expertise Centre (PEC) op te richten dat zou moeten uitgroeien tot hét internationale kennis- en trainingscentrum voor de pluimveesector. De afgelopen jaren zijn verschillende stappen gezet om het PEC te ontwikkelen en de positie van het PEC – zowel lokaal als regionaal als nationaal – te versterken. 

De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een stevig fundament onder het Poultry Expertise Centre, zo geeft de gemeente aan. Het is de bedoeling dat de komende jaren wordt ingezet op het zelfvoorzienend maken van het PEC. De gemeente Barneveld wil deze ontwikkeling stimueren. Daarvoor is een plan van aanpak opgesteld. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om voor de uitvoering van dit plan van aanpak een ton bij te dragen. De totale kosten van deze doorontwikkeling bedragen € 2,6 miljoen.

 

Verschillende activiteiten die de komende jaren – met het oog op het zelfvoorzienend maken van het PEC – worden uitgevoerd, zijn. Dit wil men onder meer doen door kennisoverdracht, het bundelen van de krachten en expertise op het gebied van pluimveekennisoverdracht en innovatie, het zorgdragen voor een Nederlandse opleidingsstructuur, het ontwikkelen van een kennisinfrastructuur voor permanente bijscholing en kennisuitwisseling voor professionals die al in de sector actief zijn.