BARNEVELD -  Van de 47,3 miljoen euro die de gemeente Barneveld in 2016 aanbesteedde, ging 13,3 miljoen euro naar lokale bedrijven. 

Dat bleek eind juni tijdens een bijeenkomst van de BIK. Namens de ondernemersvereniging sprak voorzitter Gijs Eikelenboom de hoop uit op een nog betere samenwerking tussen de gemeente en lokale bedrijven waardoor er meer en meer handel binnen de gemeentegrenzen kan blijven.

Meedingen
Kees Schipstra, strategisch inkoopcoördinator van de gemeente Barneveld, nuanceerde de cijfers wel enigszins. Hij benadrukte dat er voor een deel van de producten en diensten geen Barneveldse leverancier te vinden was. “Wij kijken altijd of er lokaal bedrijven zijn die kunnen meedingen. Dat is ook voor ons als gemeente handig. We halen niet expres een bedrijf uit Rotterdam.”
De gemeente Barneveld is bovendien verplicht om boven een bepaald bedrag werken, diensten of producten aan te besteden. Regionale bedrijven hebben dankzij het gemeentelijk inkoopbeleid een grotere kans om mee te doen aan zo’n aanbesteding, maar er is altijd de mogelijkheid dat een bedrijf uit bijvoorbeeld Maastricht of Groningen met de klus aan de haal gaat. Volgens Schipstra had in 2016 uiteindelijk 5,5 miljoen euro extra in Barneveld kunnen blijven.

Tips
Zo’n 40 ondernemers woonden de aanbestedings-bijeenkomst bij. Ze kregen onder meer uitleg en tips over aanbesteden en konden in groepen nadenken over thema’s als lokaal aanbesteden, gunnen op kwaliteit en social return on investment. Bestuursleden van de BIK verzamelden tijdens deze sessies tips en verbeterpunten voor de gemeente. Zowel de ondernemersvereniging als de gemeente, bij monde van wethouder Didi Dorresteijn en beleidsadviseur economische zaken Jan Wessels, gaven aan dat er de komende jaren blijvend contact zal zijn over het dossier ‘aanbesteden’.