Het gaat goed met de zaken. Nu heeft u uw oog laten vallen op een bedrijf in de omgeving. Dit zijn 4 valkuilen die u beter kunt vermijden.

Verkeerde motivatie
Waarom wilt u eigenlijk fuseren, participeren of een bedrijf overnemen? Er zijn legio goede redenen te bedenken. Misschien bent u een disruptor in de markt, maar heeft u een grote partner nodig om uw groei te versnellen. Of zorgt de overname ervoor dat u klanten een dienst kunt leveren die uw eigen bedrijfsvoering aanvult. Allemaal faire motieven. Dat geldt niet voor bewijsdrang. Overnemen om groot, groter, grootst te zijn. Of wat ik ook weleens zie: een overname die gedaan wordt om problemen in het eigen bedrijf op te lossen. 

Geen match tussen partners
Veel samenwerkingen, overnames en fusies zijn vooral gebaseerd op enthousiasme. Nou is er met enthousiasme op zich niets mis, maar vergis u niet. Het ontstaat al snel als u samen met een ondernemer een zakelijke kans ziet. U zult niet de eerste ondernemer zijn die halsoverkop een nieuw product of nieuwe dienst in de markt zet, zonder uit te zoeken of u eigenlijk zakelijk gezien wel past bij uw compagnon. Bent u iemand die graag risico's neemt terwijl uw zakenpartner juist behoudend is? Of is de één al binnen terwijl de ander het nog moet maken? Dan kan dat problemen opleveren als het enthousiasme wegebt. Zeker als u in de haast om de markt te veroveren nauwelijks iets op papier gezet heeft.

Alles zelf willen doen
Ondernemen is wat anders dan overnemen. Toch proberen veel ondernemers om zélf een overname af te handelen. Pas als de deal bijna rond is, schakelen ze hulp van buiten in. Dan blijkt dat de overnamevoorwaarden niet zo gunstig zijn als ze dachten. Ook een valkuil: direct en rigoureus veranderingen doorvoeren in het bedrijf dat u overneemt. Een recept voor onrust. Bovendien: wat in uw organisatie goed werkt, hoeft niet per se ook te werken bij het bedrijf dat u overneemt.

Het loopt privé niet lekker
Overnames en fusies vragen veel tijd, energie en aandacht. Het is belangrijk dat u dus uw handen vrij heeft voor dat proces. Is één van de betrokken spelers bijvoorbeeld verwikkeld in een echtscheiding? Dan weet u nu al dat hij het komende jaar minder beschikbaar en productief zal zijn en dat alimentatie een rol gaat spelen in de onderhandelingen. Vraag u af of u dan niet liever even wilt wachten op rustiger vaarwater.

Ad Jonker RA 
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret

Ad Jonker is een registeraccountant die meer heeft met mensen dan met cijfers. Zijn specialiteit? Ondernemers begeleiden bij overnames, participaties en fusies en het oplossen van ruzies.

 

fusiesenruzies.nl