BARNEVELD - Slecht nieuws voor lokale transporteurs en forenzende werknemers van Barneveldse bedrijven. Het verkeer op de A1 bij Barneveld stond in 2019 vaker en langer vast dan ooit.

De filezwaarte (lengte x duur van een file) nam vorig jaar met maar liefst 34 procent toe. De snelweg bij Barneveld komt daarmee met stip binnen in de file top-10 van de ANWB. De A1 tussen Voorthuizen en Amersfoort neemt daar nu een zesde plek in.

Als je alleen kijkt naar de ochtendspits, is de snelweg bij Barneveld zelfs het drukste stukje asfalt van Nederland. De A1 gaat dan aan kop in de fileranglijst van de ANWB. 's Avonds staat het juist de andere kant op vast, tussen Amersfoort en het knooppunt A1/30. Dit snelweggedeelte neemt een zesde plek in op de landelijke fileranglijst voor de avondspits. Volgens de ANWB nemen ook de files overdag sterk toe.

De aanpak van het knooppunt A1/A30 moet op termijn zorgen voor een betere doorstroming. Eind vorige maand vond een bijeenkomst plaats waarbij 18 
varianten voor die aanpak gepresenteerd werden. De schop gaat op zijn vroegst in 2023 in de grond, waardoor de files rond Barneveld dus nog wel even aanhouden.