Een verlies. Het kan gebeuren. Het ondernemerschap brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Verliezen zijn maar kort en beperkt verrekenbaar. Daarom vragen zij uw aandacht.

De belastingwet gaat uit van de totaalwinst. Dit is de winst die de onderneming gedurende haar gehele bestaan behaalt. Deze totaalwinst wordt opgeknipt in jaarwinsten. De verdeling van de totaalwinst over de jaarwinsten kan tot op zekere hoogte worden gestuurd, waardoor in optima forma winsten worden uitgesteld en verliezen (kosten) worden vervroegd.

Maar de gedachte van de totaalwinst wordt ruw verstoord. Zo zijn niet alle kosten aftrekbaar. Kosten met een gemengd karakter – deels zakelijk, deels privé – komen bijvoorbeeld niet volledig ten laste van de winst. Ook bedient de wetgever zich van aftrekmaxima of -beperkingen.

En dan is er een verlies. Helaas. Maar hoe nu verder? ‘Nou gewoon, verrekenen’, hoor ik u zeggen. Goed geantwoord. Maar ook in de verliesverrekening schendt de wetgever de totaalwinstgedachte. Want ook voor de verrekening gelden tal van beperkingen.
Verliezen zijn namelijk maar beperkt verrekenbaar. Voor de inkomstenbelasting geldt een verrekenings-termijn van 3 jaar terug en 9 jaar vooruit. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt die termijn 1 jaar terug en 9 jaar (wordt 6 jaar) vooruit. Klaarblijkelijk vindt de wetgever u geen goede ondernemer als u er niet in slaagt om de verliezen tijdig te verrekenen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zo kunt u overwegen om die nieuwe risicovolle activiteit onder te brengen in een aparte bv, maar fiscaal op te nemen in een fiscale eenheid. Hierdoor zijn de verliezen van de ene bv verrekenbaar met de winsten van de andere bv. Of u gaat de eventuele meerwaarden die zich in de onderneming bevinden geforceerd realiseren door de activa of bedrijfsonderdelen te verkopen van de ene aan de andere bv. Ook kunt u het voornemen tot vervanging of onderhoud ‘toevallig’ loslaten waardoor de herinvesteringsreserve of de voorziening als winst vrijvalt. Als gevolg van de bestaande verliezen blijven deze winsten dan onbelast.

Verliezen. Soms zijn ze er gewoon. Maar maak er fiscaal werk van!

Mr. D. (Dennis) van der Veer RB
Sr. Belastingadviseur
E dvdveer@schuiteman.com
T 0342 47 34 44

 

schuiteman.com