BARNEVELD - Liefhebbers van vuur komen vanuit heel Nederland naar Barneveld om een haard of kachel uit te zoeken. De twee ‘nieuwe’ Barneveldse eigenaren Henk van de Pol en Dirk Troost over het geheim van Van Manen Haarden & Kachels.

Met zo’n 60 medewerkers en een showroom van 1500 m² is Van Manen één van de allergrootste sfeerverwarmingsspeciaalzaken van Nederland. Je vindt er zo'n 200 kachels en haarden. Het gaat daarbij niet alleen om de bekende houtkachels en gashaarden, maar ook om bijvoorbeeld een elektrische kachel, een bio-ethanol kachel, een haard op propaangas (voor gasloze woningen) of een pelletkachel.

Verantwoord verwarmen
Al die (dichte) haarden en kachels in de showroom beschikken over een Eco Design-label. De toestellen hebben een minimaal rendement van 75 procent en stoten nauwelijks fijnstof uit, waardoor ze voldoen aan de strenge Europese milieu-eisen. Verantwoord verwarmen is dan ook al een aantal jaren hét speerpunt van Van Manen.

“De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor luchtkwaliteit. Soms denken mensen weleens dat een haard of kachel daarom niet meer van deze tijd is, maar niets is minder waar. Als je een moderne haard of kachel aanschaft, die op een veilige manier installeert en op de goede manier stookt met het juiste hout kan je op een verantwoorde manier blijven genieten van de sfeer en warmte van vuur”, vertelt Troost.

Daar zet Van Manen dus vol op in. Als koploper in de branche ziet het Barneveldse bedrijf het als haar verantwoordelijkheid om klanten te inspireren en misverstanden over haarden en kachels uit de weg te ruimen. Ook organiseert het bedrijf regelmatig stookavonden waar klanten leren om via de Zwitserse methode vuur te maken zonder rookoverlast.

Ontzorgen
Die aandacht voor verantwoord verwarmen wordt gecombineerd met een aanpak waarin kwaliteit, veiligheid en betrokkenheid voorop staan. “Bij ons draait het niet alleen om het verkopen van een haard of kachel. Sterker nog: als een klant zijn of haar handtekening zet, begint het eigenlijk pas. Daarna steken we minstens zoveel energie en aandacht in een traject. We willen het goed doen van begin tot eind en anders niet”, zegt Van de Pol.

Ook het feit dat Van Manen klanten volledig ontzorgt, speelt een belangrijke rol in het feit dat veel klanten blijven terugkomen in Barneveld. “Wij nemen alles uit handen. Het inmeten, de veilige installatie door eigen monteurs, de afwerking met bijvoorbeeld een schouw en de inpassing van een haard of kachel in het interieur; je krijgt van begin tot eind Van Manen-behandelingen. Veel klanten weten ook niet eens wat voor merk haard of kachel ze kopen. Het is er één van Van Manen, zeggen ze dan. Daar zijn we trots op”, aldus Troost.

Blijven vernieuwen
Van de Pol en Troost werken al meer dan vijftien jaar bij Van Manen. Twee jaar geleden kregen ze de kans om de aandelen over te nemen en eigenaar van het bedrijf te worden. Een kans die ze allebei met beide handen aangrepen. In de dagelijkse praktijk vullen ze elkaar naadloos aan. Troost focust zich op de commerciële kant van het bedrijf, Henk is de man van de techniek. Daarnaast zijn de twee sinds kort ook eigenaar van Van Manen Slaapkamers, dat onder hetzelfde dak gevestigd is.

Rigoureuze veranderingen hebben ze sinds de overname niet doorgevoerd. “Dat zou ook raar zijn. We hebben in de afgelopen jaren zelf meegebouwd aan het bedrijf dat er nu staat en dat het goed doet. We blijven natuurlijk wel steeds vernieuwen, bijvoorbeeld door nieuwe modellen toe te voegen aan ons assortiment. En elk jaar komt Intratuin onze showroom stylen, zodat we blijven aansluiten bij de laatste interieurtrends”, aldus Troost.

Ondernemend
De coronacrisis? Die lijkt Van Manen niet te deren. Ook in 2020 werden er volop kachels en haarden verkocht, mede doordat veel consumenten besloten om hun huis te verbouwen. En zelfs de recente lockdown stopt het bedrijf niet. Binnen no-time liepen alle adviseurs met een tablet door de showroom om via videoverbinding klanten te adviseren over een nieuwe haard of kachel.

Daarbij gaat het ook regelmatig om klanten met een gasloze nieuwbouwwoning. Juist daar hebben haarden en kachels een grote meerwaarde, weet Troost. “Duurzame verwarmingsoplossingen zoals een warmtepomp met vloerverwarming kennen een hele geleidelijke warmteafgifte. Je kunt de woonkamer ’s avonds niet even behaaglijk warm stoken. Een haard of kachel is dan een mooie aanvulling die tegelijkertijd heel veel sfeer in huis brengt.”

www.vanmanenkachels.nl