BARNEVELD - Barneveldse bedrijven gaan op maandag 18 februari om tafel met De Meerwaarde om na te denken over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. 

Ook wordt nagedacht over het creëren van relevante leeromgevingen voor jongeren. Dat gebeurt in interactieve workshops, waarin ondernemers per sector hun ideeën en kennis delen met de school en vice versa.
Voorafgaand verzorgt trendwatcher, filosoof en bijzonder hoogleraar Ruud Veltenaar een inspiratiesessie over de razendsnelle, technologische transformatie waarin onze wereld zich bevindt. In de workshops komt ook ter sprake hoe onderwijs en bedrijfsleven daarop kunnen of moeten inspelen. Ondernemers die nog willen aanhaken bij het event, kunnen zich aanmelden via www.demeerwaarde.nl/bedrijf.

Het is de derde keer dat de Meerwaarde het regionale bedrijfsleven uitnodigt om mee te denken over de invulling en toekomst van het vakonderwijs. De Meerwaarde is met haar vmbo- en mbo-opleidingen een belangrijke leverancier van nieuwe werknemers voor Barneveldse bedrijven.

Die bedrijven kunnen echter steeds lastiger vakmensen vinden om hun vacatures in te vullen. Hoveniers, bouwvakkers, monteurs, horecamedewerkers, schoonmakers, logistiek medewerkers, beveiligers, verkoopmedewerkers, caissières; uit recente arbeidsmarktcijfers van het UWV blijkt dat in tal van sectoren het aanbod krap tot zeer krap is.

De match tussen vraag en aanbod is een van de speerpunten van ondernemersvereniging BIK en leidde ook vanuit andere hoek tot acties. Zo willen Barneveldse metaal- en elektrobedrijven een eigen technische opleiding introduceren. En eerder sloegen transportbedrijven de handen ineen met MBO Amersfoort om de chauffeursopleiding naar Barneveld te halen.