Recent hadden wij een bijeenkomst op ons kantoor met ondernemers over het onderwerp AI. We zien dat de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) razendsnel gaan.

Van geavanceerde chatbots die de klantenservice verbeteren tot datagedreven besluitvorming en geautomatiseerde processen die de efficiency verhogen, de mogelijkheden zijn eindeloos. En ook het gebruik van AI neemt enorm toe. Leuk weetje: Instagram deed er 30 maanden over om op 100 miljoen gebruikers te komen. ChatGPT maar 2! De vraag voor de mkb-ondernemer is niet óf, maar hoe je hiermee omgaat. Want als je er zelf niet over nadenkt dan doet je concurrent het wel en de impact daarvan op je business zal in veel gevallen fors zijn.

Uiteindelijk is het belangrijk om als mkb’er de eerste stappen te zetten. Waar begin ik? Hoe ga ik verder? We dachten daarover na en kwamen tot de volgende stappen:

Maak het een thema in je organisatie

Vorm een werkgroep en betrek de jonge generatie

Probeer zaken uit: organiseer een hackaton, draai pilots, verzamel voorbeelden

Denk na over de impact op jouw strategie en verdienmodellen, maar bedenk ook hoe je wel en níet wilt dat jouw organisatie AI gebruikt

Evalueer en bepaal vervolgstappen

Gebruik externe ervaring en een frisse blik

Behoefte aan een frisse blik op dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op.

Jaap van Beek is Partner bij Visser & Visser.

E: jvanbeek@visser-visser.nl
T: 06-42309351
www.visser-visser.nl