Vrijdagmiddagborreltje hier, wijnproeverijtje daar. Werken en plezier wordt steeds belangrijker nu de arbeidsmarkt onder druk staat. Aan de andere kant draagt een werkgever zorg voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de werknemers. Dus, ook als het gaat om de balans,oftewel het matigen van alcoholgebruik.

Geregeld heb ik het vraagstuk van een alcoholverslaafde werknemer bij de hand. Een alcoholverslaafde werknemer is ziek. Arbeidsongeschikt Het loon van deze werknemer moet worden doorbetaald. Dit kan voor de werkgever wrang aanvoelen. Een zieke werknemer kan niet worden ontslagen, een zieke werknemer heeft ontslagbescherming. Werkgever en werknemer zitten aan elkaar vast.

Zo ook in een recente zaak voorgebracht bij de rechtbank Rotterdam. Een chauffeur is sinds 2020 verschillende perioden ziek als gevolg van een alcoholverslaving. De chauffeur krijgt aangepast werk op het kantoor aangeboden. De chauffeur
valt opnieuw volledig uit. De eerstejaarsevaluatie volgt en werknemer wordt verzocht om op kantoor te verschijnen om dit te bespreken. Driemaal verschijnt werknemer niet. Werknemer geeft ook géén gehoor bij de bedrijfsarts. Werkgever zet
het loon stop. De werkgever vraagt het UWV om een deskundigenoordeel. Het UWV oordeelt dat werknemer onvoldoende meewerkt aan de reintegratie.

Werkgever gaat naar de rechter met het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Werknemer geeft aan dat hij verschillende keren geprobeerd heeft om van de alcoholverslaving af te komen en opgenomen is geweest in een kliniek, maar het is nog niet gelukt. Ondanks dat rechter begrip heeft voor de alcoholverslaafde werknemer, is de verslaving geen geldige reden om passende arbeid te weigeren. De rechter wijst de ontbinding toe, het opzegverbod tijdens ziekte is niet van toepassing. Werkgever is bereid om de transitievergoeding te betalen en 70% van het loon tot de datum waarop de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.

De zaak heeft dus nogal wat voeten in de aarde, maar werkgever mag wel afscheid nemen van de zieke, alcoholverslaafde werknemer. Wij kunnen u begeleiden bij verzuim door alcoholverslaving, maar ook bij het opstellen van beleid. Dit is wel verstandig nu uit cijfers blijkt dat 17% van de werkenden riskant drinkt en alcoholverslaving ziek maakt… Onder het mom van: voorkomen is beter dan genezen.

Janna Westra
Senior jurist arbeidsrecht
E jwestra@schuiteman.com
T 085-080 70 00
www.schuiteman.com