Veel ondernemers hebben het. Algemene voorwaarden. Met algemene voorwaarden kunt u afspraken vastleggen over bijvoorbeeld de betaling van uw facturen of de beperking van uw aansprakelijkheid. In dit artikel geef ik een aantal tips & tricks over algemene voorwaarden.

1. Gebruik de algemene voorwaarden op de juiste wijzeHet belangrijkste is dat u zich kunt beroepen op uw algemene voorwaarden. Hiervoor is van belang dat de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst van toepassing worden verklaard en aan de klant ter beschikking worden gesteld. Het gemakkelijkst is om uw algemene voorwaarden van toepassing te verklaren in uw offerte en de algemene voorwaarden gelijktijdig met de offerte aan de klant te verstrekken. Als u de algemene voorwaarden pas voor het eerst in uw factuur van toepassing verklaart bent u te laat. De overeenkomst is al gesloten. De klant kan uw algemene voorwaarden dan vernietigen.

2. Let op de algemene voorwaarden van de zakelijke klantUw zakelijke klant zal wellicht eigen algemene voorwaarden willen gebruiken. In dat geval geldt in principe: ‘wie eerst komt, eerst maalt en wie laatst komt, baalt’. U kunt dit omzeilen door de algemene voorwaarden van de klant af te wijzen. Zend bijvoorbeeld een e-mail aan uw klant met de mededeling dat u de algemene voorwaarden van de klant afwijst en uw eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaart (en voeg dan direct uw algemene voorwaarden als bijlage toe!).

3. Check of uw organisatie een model algemene voorwaarden aanbiedtBent u aangesloten bij bijvoorbeeld een beroepsorganisatie of branchevereniging? Veel organisaties bieden tegenwoordig model algemene voorwaarden aan. Denk aan de BOVAG-voorwaarden. Het is dan vaak wel vereist dat u lid bent van deze vereniging of organisatie. Bent u geen lid, maar wilt u wel gebruik maken van algemene voorwaarden? Dan is het verstandig om uw algemene voorwaarden op te laten stellen door een jurist.

Wilt u meer weten over algemene voorwaarden of wilt u uw algemene voorwaarden laten checken? Neem dan contact op met ons kantoor.

Desiree van Klinken is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.

M: vanklinken@wolleswinkelhofman.nl
T: 0342 - 491 028
www.wolleswinkelhofman.nl