Iedere dinsdagmorgen zitten Henk en Martijn Van Ee met elkaar om tafel om met elkaar te sparren. Meestal gaat dat over hun bedrijf: Van Ee Staalspecialisten. Vader Henk richtte het bedrijf 45 jaar geleden op, toen nog vanuit de schuur van zijn ouders. Nu, tientallen jaren later, is het bedrijf een gevestigde naam in de metaalbranche en heeft zoon Martijn de dagelijkse leiding. “Toch is het fijn om iedere week nog even samen om tafel te zitten.”

In 1978 begon Henk in de schuur van zijn ouders in Kootwijkerbroek met wat laswerk. Eerst drie dagen in de week, maar al snel werd dat een fulltime baan. Sinds 2008 werkt Martijn bij Van Ee en sinds 2017 zit hij in het directieteam van het bedrijf. Samen met een team met twee andere directeuren heeft hij nu de leiding. “We hebben goed gekeken hoe we de juiste mensen op de juiste plekken konden krijgen. Dat is voor ons heel erg belangrijk, want op die manier bouw je de ideale werksfeer. Als ondernemer ben je niets zonder een goed team om je heen”, vertelt Martijn.

Zakelijk overleg tussen vader en zoon
Ondanks dat vader Henk al een tijdje steeds meer stappen terug zet, is hij nog steeds zeer betrokken bij het familiebedrijf. “Iedere vrijdag zit ik met het directieteam, maar iedere dinsdag zitten wij met z’n tweetjes”, vertelt Martijn. Dat is niet zomaar een vader-zoon-gesprekje, maar dat gaat over zaken. “We bespreken bijvoorbeeld investeringen, maar ik breng mijn vader ook op de hoogte van verloop van projecten en wat we bijvoorbeeld doen om nieuwe collega's binnen te halen. We denken daar dan samen over na, ook omdat hij natuurlijk tientallen jaren ervaring heeft waar we uit kunnen putten.”

Henk vult aan: “Omgekeerd kijkt Martijn met een frisse blik naar het bedrijf en brengt hij nieuwe ideeën in. Zo vullen we elkaar mooi aan.” De komende jaren staan voor het tweetal in het teken van hoe Martijn het bedrijf, definitief, van zijn vader over gaat nemen. “Dat had ik 45 jaar geleden niet kunnen denken natuurlijk”, zegt Henk. "Maar dat is logisch, toch? Het begint heel erg klein en we zijn behoorlijk gegroeid in de loop der jaren.”

Oog voor detail
De samenwerking tussen vader en zoon verloopt behoorlijk vlotjes: “We hebben eigenlijk nooit discussies of onenigheden waar we niet uitkomen”, vertelt Henk. “Tuurlijk. We zijn het niet altijd eens met elkaar, maar dat is logisch. Als we daar met zijn tweeën over praten en over nadenken, komen we altijd tot een oplossing.”

Het grootste verschil tussen het tweetal is het oog voor detail. Martijn legt uit: “Als m’n vader hier is, dan kan hij zo de tuin van het pand even gaan sproeien omdat ‘ie bang is dat het er anders niet mooi uit ziet. Daar zou ik niet zo snel aan denken.” Henk vult aan: “Nee, maar als je daar niet aan denkt, ziet de tuin er straks niet meer uit. Ik vind dat soort dingen hartstikke belangrijk.” Martijn óók, zegt hij. Maar dan op een andere manier: “Ik vind het belangrijk dat het gebeurt, maar ik probeer zo te organiseren dat zulke taken goed verdeeld zijn in het team en dat het geborgd is dat die tuin mooi blijft. Het gaat natuurlijk wel om de uitstraling van het bedrijf.” Wat op een andere manier bijdraagt aan de uitstraling van het bedrijf, is de duurzame aanpak die Van Ee in 2020 introduceerde. “Samen zijn we in gaan zien dat circulair bouwen de toekomst heeft. Los van het feit dat het Rijk en aannemers hier steeds meer eisen aan opleggen, vinden we het zelf ook belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. EECULAIR® is nu een onderdeel van ons bedrijf.”

Duurzaamheidstrend
Het is een passend verzamelbegrip voor de duurzame aanpak die Van Ee aanhoudt om toekomstgericht te bouwen. “We zien de vraag hiernaar steeds meer toenemen. Klanten die hiervoor kiezen, worden er ongelooflijk blij van. Ook zakelijk gezien moeten we gewoon met de duurzaamheidstrend mee, anders raak je achterop en dat wil je als bedrijf natuurlijk niet.” 

Met zijn tweeën denken Henk en Martijn regelmatig na over de juiste stap voor Van Ee. Tegelijkertijd gaat het ook niet altijd over het bedrijf. Henk: “Als we op een verjaardag bij elkaar op visite komen of op woensdagavond een hapje eten, dan gaat het in principe niet over werk.” Dat kan soms best een uitdaging zijn, maar gaat meestal heel natuurlijk volgens het tweetal. “Als het alleen maar over werk gaat, krijgen we ook problemen met onze andere familie natuurlijk”, lacht Martijn.

Hoe de toekomst van het familiebedrijf eruit ziet, weet het tweetal niet. “Er kan natuurlijk van alles gebeuren, wij hebben niet alles in de hand. Maar de komende tijd gaan we ons wel focussen op nóg meer efficiëntie en kwaliteit, zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.” Zo zet Van Ee, ook in de tweede generatie, stappen naar een stabiele toekomst.

www.vaneestaal.nl