André Donkersteeg: 'Altijd als de dood geweest voor brand'
KOOTWIJKERBROEK - Op zondag 17 april verwoestte een vuurzee het pand van Donkersteeg Metaalbewerking in Kootwijkerbroek. Eigenaar André Donkersteeg was een half jaar lang dag en nacht in touw om zijn bedrijf te herbouwen.
In de bedrijfshal aan de Spil op Puurveen moet je goed zoeken om herinneringen aan die fatale nacht te vinden. ''Kijk'', wijst de Kootwijkerbroekse ondernemer. ''Die deuren moeten nog vervangen worden. En in het hoekje van de hal staat nog een oude machine die bedekt is met as. Donkersteeg haalt zijn vinger door de roetlaag. “Zo zag alles er hier uit. En dat is alleen nog de buitenkant. Het roet zat ook in de machines. Alles is uit elkaar geweest. Zijn ze zes weken lang mee bezig geweest.”
Hij herinnert zich de nacht van zondag 17 april nog als de dag van gisteren. Alsof er een zware storm aan kwam, omschrijft de Kootwijkerbroekse ondernemer het geluid dat hij hoorde in zijn woning boven de bedrijfshal. Dat bleek dus het begin te zijn van een heftige brand, die grote hoeveelheden zuurstof uit de omgeving onttrok.
Metershoge vlammen
Dit is goed mis, beseft Donkersteeg in een split second. Als hij de deur van de in 2009 gebouwde werkplaats open doet, ziet hij de rook al hangen. Hij belt direct 112 en meldt dat het deel van zijn pand dat hij verhuurt in brand staat. In eerste instantie maakt hij zich nog geen grote zorgen. “Ik dacht: ze blussen dat wel en mijn hal blijft gespaard. Maar al snel kwamen ze me vertellen dat ik mijn kantoor moest gaan leeghalen.”
In allerijl worden computers en mappen vol administratie naar buiten gebracht. Daarna ziet Donkersteeg tussen het publiek hoe de vlammen tientallen meters boven het pand uitslaan. De hitte is zo intens dat zelfs spiegels van brandweerwagens smelten. In totaal zijn honderd brandweermannen betrokken bij het blussen van de vuurzee, die alle landelijke media haalt.
Gevolgschade beperken
De volgende avond mag Donkersteeg voor het eerst zijn verwoeste pand in. Hij treft een grote chaos aan. Het dak is weg, de achterwand is naar beneden gekomen en de water-, rook- en roetschade is gigantisch. “Het was complete chaos.”
Midden in die chaos moet de Kootwijkerbroeker meteen aan de slag. De verzekeraar staat op de stoep om de schade op te nemen. Donkersteeg wordt ook zelf aan de tand gevoeld. Om uit te sluiten dat hij de brand zelf heeft aangestoken. “Je staat raar te kijken als ze die vraag stellen.”
Ondertussen denkt Donkersteeg al vooruit. Hoe kunnen we de gevolgschade zoveel mogelijk beperken? Hij laat zijn machines inspuiten met conserveringsolie en huurt kachels om de hal droog te stoken. Het werk dat er op dat moment ligt, brengt hij onder bij bedrijven in de regio. “Ik ben gewoon gaan rijden. Iedereen bleek bereid om te helpen. Petje af. Ook voor vrienden en familie die altijd klaar stonden.”
Ook gaat hij direct kijken bij een leegstaande hal om de hoek, die hij besluit te huren als tijdelijk onderkomen. Binnen 4 weken is hij weer operationeel. “In dat traject heb ik veel hulp van de verzekeraar gehad. Die heb je echt nodig. Zij weten wat er komt kijken bij zo’n brand en nemen je stap voor stap mee. Denk je hier aan, heb je dat geregeld?”
Goed verzekerd
Geluk bij een ongeluk is dat het Kootwijkerbroekse bedrijf buitengewoon goed verzekerd is. Niet alleen de herbouw van het pand is gedekt, maar ook de inkomstenderving en personeelskosten. Met dank aan Donkersteegs tussenpersoon. “Ik ben altijd als de dood geweest voor brand. Ik heb een keer bij een collega-ondernemer gezien wat dat met je bedrijf doet. Dat is een ramp. Je bent in een keer alles kwijt. Veel erger kan niet. Daarom wilde ik geen enkel risico lopen. Als je onderverzekerd bent, kun je de deur wel sluiten. Dat is de enige tip die ik andere ondernemers kan meegeven. Op een brand kun je je niet voorbereiden, maar zorg dat je je verzekeringen goed voor elkaar hebt.”
In de maanden na de brand werkt Donkersteeg 7 dagen per week bijna dag en nacht. “Ik kon het niet loslaten. Had geen zin om wat anders te doen. Dan zit toch altijd in je hoofd: hierdoor duurt het een dag langer voor ik deze ellende weer achter de rug heb. Bovendien moet je bijna ieder uur van de dag een knoop doorhakken.”
Bijvoorbeeld over de herbouw van de bedrijfshal. Dat blijkt nog een hele kluif te zijn. Alle vergunningen zijn namelijk verlopen. “Je denkt: die krijg ik zo opnieuw. Nou, vergeet het maar. Je moet er bovenop zitten en af en toe doorduwen. Als je in een hoekje gaat zitten wachten, gebeurt er niets.” Wat hielp is dat alle bouw- en constructietekeningen er nog waren. En dat Donkersteeg zijn inventaris scherp in beeld had. “We konden vrij snel aangeven wat we misten, doordat we altijd heel netjes en gestructureerd werken. Een verzekeraar is dan ook meer geneigd om je te helpen dan wanneer je er een grote zooi van maakt. Al moet wel elke offerte goedgekeurd worden. Dat je afhankelijk bent van anderen, is misschien wel het meest frustrerend.”
Eind oktober is alles klaar. Het boek met de verzekeraar kan bijna dicht. Of de brand hem nog bezighoudt? Af en toe, zegt Donkersteeg. Bijvoorbeeld als hij hoort dat de brand vermoedelijk is aangestoken. Hij hoopt dat de politie ooit de dader pakt. “Door één zo’n actie ben je een half jaar dag en nacht in touw. Alleen maar om terug bij af te zijn.”