Als ondernemer kun jij de hele wereld aan. Angst is iets voor anderen. Voor werknemers, je kinderen misschien. Maar niet voor jou. Toch?

Van angst wordt wel gezegd dat het je diepste emoties weergeeft. De kanten in jezelf die je niet onder ogen wilt zien en die je met man en macht probeert te negeren. Best logisch, want hoe groter je angst, hoe onprettiger je je voelt. En angst is een slechte raadgever, luidt het spreekwoord.

Toch is het best jammer als je probeert om je angst klein te houden. Met een kleine twist kun je angst namelijk inzetten om resultaat te behalen. Hè? Hoe dan?! Nou, eigenlijk heel simpel. Je hoeft jezelf alleen maar de vraag te stellen wat je grootste angst is en dan te bedenken wat daar voor subangsten en gevolgen aan hangen.

Ik zal het voorbeeld wat levendig maken door een van míjn grootste angsten te delen met je. (Ja, je leest het goed ‘één van mijn grootste angsten’, ik heb er namelijk een paar – ik ben zeg maar met mijn coachneus in de angstboter gevallen).

Maar goed, een van mijn angsten is dat het mij op de lange termijn toch niet lukt om in zakelijk opzicht succesvol te worden en daar horen deze subangsten en gevolgen bij:
• dat ik er op de lange termijn geen salaris uit kan blijven halen (en daarmee niet financieel onafhankelijk kan zijn)
• dat ik geen erkenning krijg voor wie ik ben (en dat ik altijd word gezien als ‘de jongere vriendin van’ die voor het geld van haar partner is gevallen)
• dat ik weer in loondienst moet (en dus geen eigen regie meer heb)
Je kunt deze subangsten prima met je verstand wegpoetsen. Dat helpt alleen niet, want angst komt vanuit emotie. Hoe harder je rationeel gaat ontkennen, hoe steviger je de angsten in je emotie stampt.

Wat wel werkt? Je angsten onder ogen zien door ze op te schrijven en te bedenken welk tegengedrag daarvan het gevolg kan zijn. De kans dát je tegengedrag vertoont (om te voorkomen dat je angsten waarheid worden) is namelijk behoorlijk groot. In mijn geval is dat bijvoorbeeld dat ik teveel ga pleasen om klanten ‘tevreden’ te houden, terwijl dat niet de bedoeling is van coaching. Als je die achilleshiel van jezelf ziet, kan je jouw gedrag bijsturen en boven je angsten uitstijgen. Dus: waar ben jij bang voor?

Hilde Brouwer is sparringpartner en inspiratiecoach

summitcoaching.nl.