BARNEVELD – De werkgelegenheid in de gemeente Barneveld blijft groeien. Tussen april 2020 en april 2021 – het eerste volle jaar van de coronacrisis – creëerden Barneveldse bedrijven samen 1070 extra banen.

Dat blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheids Enquête van de provincie Gelderland. In totaal telt Barneveld nu 36.200 banen. Daarmee laat Barneveld alleen grote Gelderse gemeenten als Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Ede voor zich.

Beter dan gemiddeld
Barneveld presteert in economisch opzicht beter dan veel andere Gelderse gemeenten. Waar de gemiddelde groei van de werkgelegenheid in de provincie Gelderland uit kwam op 1,6%, noteerde Barneveld een plus van 3,1 procent. Opvallend is ook de economische regiofunctie. Barneveld is één van de weinige gemeenten in Gelderland waar het aantal banen hoger ligt dan de omvang van de beroepsbevolking.

In de regio FoodValley, waar Barneveld toe behoort, groeide de werkgelegenheid vooral in het onderwijs (+1.550), de gezondheidszorg (+510), de bouw (+450) en de detailhandel (+480). Het banenverlies in de horeca (-20) is in vergelijking met andere regio’s bescheiden. Wel was er aanzienlijk banenverlies in de groothandel (-560).

Human capital agenda
Om te zorgen dat bedrijven de komende jaren kunnen beschikken over voldoende, goed opgeleide werknemers legt de regio momenteel de laatste hand aan de Human Capital Agenda.

Daarin gaat het bijvoorbeeld over thema's als het benutten van arbeidspotentieel, het behouden van talent voor de regio en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het is voor het eerst dat de regio een specifieke strategie opstelt om te werken aan de arbeidsmarkt. In de Human Capital Agenda werken bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samen.

Donkere wolken
Tegenover de positieve cijfers uit de provinciale werkgelegenheidsenquête staan de donkere economische wolken die ook over Barneveld schuiven. De Kamer van Koophandel verwacht dat er dit jaar in Nederland 200.000 tot 220.000 bedrijven failliet zullen gaan. Het gaat dan vooral om bedrijven die in de afgelopen jaren overeind zijn gehouden door de overheid, maar nu geen coronasteun meer krijgen. Ook de sterke inflatie, stijgende energieprijzen en oorlog in Oekraïne brengen steeds meer bedrijven in de problemen.