BARNEVELD - In Barneveld worden volgend jaar de eerste seriematige woningen opgeleverd met een energierekening van 0 euro per maand. Dat is het resultaat van de inspanningen van de denktank Klimaat & Duurzaamheid. Op woensdag 2 december is er een presentatie in De Veluwehal.

De zogenoemde energienulwoningen worden gebouwd door de Veldhuizen Totaal Groep uit Kootwijkerbroek, die zich eerder dit jaar verbond aan de duurzaamheidsestafette van de denktank Klimaat & Duurzaamheid. Bedrijven, organisaties en individuele personen die het estafettestokje aanpakken, gaan de uitdaging aan om in een half jaar tijd een concreet duurzaamheidsplan uit te werken.

Besparen en duurzaam opwekken
Energienulwoningen hebben een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van minimaal 0. Daar komt bij dat je – over een jaar gezien en bij een normaal leefpatroon – in zo’n woning niet meer energie verbruikt dan je zelf opwekt uit duurzame bronnen. Dat gebeurt met een mix van energiebesparende en isolerende maatregelen en toepassing van installaties die op duurzame wijze energie opwekken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om aardwarmtepompen, thermische collectoren, warmtebuffers en PV-panelen.

Nog geen standaard
Duurzame woningbouw is op dit moment nog niet de standaard in Nederland, maar dat gaat veranderen. Vanaf 2020 moeten nieuwe woningen bijna energieneutraal zijn. Op diverse plekken in Nederland worden al energienulwoningen gebouwd. Meestal gaat het daarbij om woningen in het hoge segment. Seriematige woningen - onder meer in lokale nieuwbouwprojecten als Veller en Eilanden-Oost - worden doorgaans nog traditioneel gebouwd. De bouw van energienulwoningen sluit aan bij de nieuwe Energievisie van de gemeente Barneveld. Daarin zijn ambitieuze ambities opgenomen als het gaat om energiebesparing (2% per jaar) en duurzame energieopwekking (20% in 2020). Om dat te bereiken moeten er onder meer 50.000 zonnepanelen binnen de gemeentegrenzen komen en zal een kwart van de nieuwbouwwoningen moeten worden voorzien van een warmtepomp. Verder wordt ingezet op het energiezuiniger maken van bestaande woningen. De Energievisie kan volgens de gemeente Barneveld een impuls geven aan het lokale bedrijfsleven. Om de doelstellingen te realiseren is tot 2020 een totale investering nodig van 120 tot 160 miljoen euro.

Samen Duurzaam Bouwen & Energie
De presentatie van het plan om seriematige energienulwoningen te bouwen, maakt onderdeel uit van het evenement Samen Duurzaam Bouwen & Energie op woensdag 2 december (15.00 - 19.30 uur). Kennisdeling en inspiratie is een belangrijk programmaonderdeel. Hoofdspreker van de bijeenkomst is AFAS-directeur Herman Zondag. Ook gaat de Duurzaamheidsestafette verder en is er een informatiemarkt waaraan lokale en regionale bedrijven deelnemen. De toegang is gratis. Aanmelden kan via duurzaam@barneveld.nl onder vermelding van naam en bedrijfsnaam. De bijeenkomst is een initiatief van de denktank Klimaat & Duurzaamheid, die sinds 2008 actief is. De denktank ontwikkelt en deelt kennis over duurzaamheid, verbindt en inspireert inwoners, bedrijven en organisaties en stimuleert duurzame projecten in de gemeente Barneveld. In de denktank zitten vertegenwoordigers van de gemeente, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

www.duurzaambarneveld.nl