BARNEVELD – Denk jij na over het circulair maken van je bedrijfsvoering of het verwaarden van reststromen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of wie je kan helpen? Klop dan eens aan bij het Living Lab Regio Foodvalley Circulair.

“De circulaire economie lijkt misschien wat abstract, maar gaat ons allemaal aan. Je ziet bijvoorbeeld dat grondstoffen steeds schaarser en duurder worden. Dat raakt Barneveldse ondernemers in de maakindustrie en de bouw. Je moet nu al nadenken of je in de toekomst nog op dezelfde manier aan je materialen kunt komen of misschien nu al aanpassingen moet doen in je bedrijf”, zegt Wicha Benus.

De Barnevelder is sinds deze zomer aangesteld als verbinder van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. In die rol probeert hij zoveel mogelijk mkb-bedrijven te betrekken bij het Living Lab, waarin onderwijs, overheid en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, samenwerken en kennis uitwisselen. Dat gebeurt onder meer in werkplaatsen, die ieder een eigen thema hebben.

Werkplaatsen
Zo is er een werkplaats bouw, waarin ketenpartners nadenken over circulair slopen en bouwen. In de werkplaats industrie is veel aandacht voor het verwaarden van reststromen uit het productieproces. Dat geldt ook voor de werkplaats circulaire voedselketens, waarbij gezocht wordt naar matches tussen vraag en aanbod van voedselreststromen. Ook is er een werkplaats Waterstof, waarin regionale partners samen de basis leggen voor bijvoorbeeld heftrucks, trucks of tractoren op waterstof.

“Het zijn eigenlijk kant-en-klare netwerken waarbij jij kan aanhaken als ondernemer. Andere bedrijven hebben misschien het wiel waar jij naar zoekt al uitgevonden. En zelf kom je misschien met jouw vraagstuk niet snel op de juiste plek binnen een hogeschool of universiteit, maar via het Living Lab lukt het wel om een project te lanceren”, zegt Benus.

Belangrijk voor lokale economie
De gemeente Barneveld ondersteunt initiatieven om de Barneveldse economie circulair te maken, waaronder het Living Lab. Dat draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente, maar is ook belangrijk met het oog op een sterke lokale economie. Heb jij een vraag op het gebied van circulariteit of wil je een keer meekijken bij een werkplaatsbijeenkomst, om te ontdekken wat het netwerk voor jouw bedrijf kan toevoegen? Neem dan contact op via wicha.benus@regiofoodvalley.nl of 06-53873997.

www.regiofoodvalleycirculair.nl.nl