BARNEVELD - De gemeente Barneveld onderzoekt hoe het lokale bedrijven meer kan betrekken bij gemeentelijke aanbestedingen. Een van de voorstellen is om voortaan minimaal twee lokale bedrijven uit te nodigen voor meervoudig onderhandse aanbestedingen.

Dat schrijft het college van B&W in een memo naar de gemeenteraad. Het gemeentelijke inkoopbeleid wordt dit jaar aangepast omdat recent de nieuwe Nationale Aanbestedingswet in werking is getreden.

Gunningscriteria

De gemeente wil verder waken voor te zware selectie- en gunningscriteria die het lokale bedrijven onmogelijk maken om mee te dingen naar een gemeentelijke opdracht. Ook moeten straks via EMVI-aanbestedingen meer criteria dan alleen een scherpe prijs meewegen. Gedacht wordt daarbij aan zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en Social Return on Investement (maatschappelijk rendement van een investering). Tot slot gaat de gemeente binnenkort een bijeenkomst organiseren waarin het lokale bedrijven informeert over het nieuwe aanbestedingsbeleid.

Concurrentiepositie

Dat gemeentelijke opdrachten naar bedrijven buiten de gemeentegrenzen gaan, is veel ondernemers een doorn in het oog. Al jarenlang lobbyt onder meer de BIK voor een betere concurrentiepositie van lokale bedrijven in gemeentelijke aanbestedingen. In een schriftelijke reactie op de memo laat de ondernemersvereniging weten dat het blij is dat lokale en regionale bedrijven straks meer kansen krijgen om mee te dingen in aanbestedingen. Wel heeft de BIK vragen over de selectiecriteria die de gemeente wil gaan hanteren in EMVI-aanbestedingen. Zo vraagt de ondernemersvereniging zich af welk SROI-beleid en welke MVO-uitgangspunten de gemeente daarbij hanteert. De gemeente Barneveld geeft het nieuwe aanbestedingsbeleid samen met de gemeente Ede vorm. Dat betekent niet dat opdrachten van beide gemeentes ook gezamenlijk aanbesteed zullen worden, benadrukt het college in de memo.