BARNEVELD - Inwoners en bezoekers zijn erg tevreden over de kwaliteit van het winkelaanbod in Barneveld. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het tweejaarlijkse Koopstromenonderzoek Regio Foodvalley waaraan de gemeente Barneveld ook meedeed. Winkelend publiek waardeerde het winkelaanbod met (afgerond) een 8. Dat is veel beter dan de landelijke cijfers.

Het koopstromenonderzoek maakt onder andere inzichtelijk hoeveel wordt besteed aan dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen, waar het winkelend publiek vandaan komt, hoe zij naar de gemeente Barneveld komen en hoe lang zij in het centrum verblijven. Daarnaast spreken zij zich uit over de kwaliteit van het winkelaanbod.

Conclusies
In 2018 werd in totaal € 278 miljoen besteed aan dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen. Inwoners van de gemeente Barneveld besteedden daarvan € 211 miljoen in de eigen gemeente. Overige bestedingen werden gedaan door bezoekers van buiten Barneveld.
Inwoners van de gemeente Barneveld voelen – voor het doen van bestedingen – een behoorlijke binding met de eigen gemeente. 85% van de bestedingen worden in Barneveld gedaan. De helft van de inwoners gaat lopend of op de fiets naar de winkel. Overige bezoekers komen vooral met de auto naar Barneveld (92%).

Naast de algemene cijfers voor Barneveld heeft het onderzoek ook gekeken naar het winkelcentrum van Barneveld. Daar werd in totaal ruim € 112 miljoen besteed; het overgrote deel aan dagelijkse artikelen, gevolgd door mode en luxe (€ 34,4 mln), in en om het huis (€ 13,0 mln) en vrije tijd (€ 7,0 mln). De meeste bezoekers blijven maximaal een uur in het centrum van Barneveld. De waardering voor het winkelcentrum van Barneveld scoort gemiddeld een 7,8. Dat is iets beter dan de landelijke cijfers.

De gemeente Barneveld is verheugd over het hoge rapportcijfer dat inwoners en bezoekers aan het winkelaanbod in de gemeente Barneveld geven. “We zien dit als een stimulans om – samen met winkeliers en de ondernemersverenigingen – onze inspanningen voort te zetten om het voor inwoners én bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken om naar de winkelcentra in Barneveld te komen. Het is belangrijk dat we blijven inzetten op een optimale bereikbaarheid, op het versterken van de beleving en op de kwaliteit van de openbare ruimte. Dat in combinatie met onze kwaliteitswinkels zorgt ervoor dat Barneveld ook de komende jaren hoge ogen gooit als het gaat om de waardering door het winkelend publiek”, aldus wethouder Didi Dorrestijn-Taal.