Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium bestaat 50 jaar
Heb je een kroon, brug of kunstgebit in je mond? Dan is de kans groot dat jouw gebit een Barnevelds tintje heeft. Tandartsen laten namelijk hun nieuwe tanden, kiezen en protheses bij het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium maken, dat dit jaar vijftig jaar bestaat.
Het is een drukte van belang deze middag in het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium. In de gipskamer werken meerdere medewerkers aan gebitsmodellen en even verderop plaatsen collega’s tanden in een nieuwe prothese. Achter beeldschermen ‘tekent’ een team van specialisten digitale gebitsmodellen, terwijl in de ruimtes verderop een freesmachine zoemend en laagje voor laagje nieuwe kiezen uit een zirkonium-plaat haalt en porseleintechnici met de hand keramische bruggen modelleren en opbakken.
Je rijdt er makkelijk voorbij op de Stationsweg tussen Barneveld en Harselaar, maar hier zit het grootste zelfstandige tandtechnisch laboratorium van Nederland. Hier werken zevenentachtig medewerkers aan kronen, bruggen, protheses, anti-snurkspalkjes en gebitsbeschermers voor zo'n 250 tandartspraktijken, implantologen en kaakchirurgen. Die worden dagelijks met de eigen koeriersdienst afgeleverd bij klanten in vooral West-, Midden- en Oost-Nederland.
Lach terug
Het werk dat ze bij het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium afleveren? Dat heeft regelmatig een grote impact. “Je gebit is heel gezichtsbepalend”, vertelt directielid Jan Willem van Raaij. “Er zijn best veel mensen die zich voor hun gebit schamen. Ze voeren niet graag gesprekken, eten niet onbezorgd. Een nieuwe tand of een prothese doet dan ontzettend veel. Het geeft mensen weer zelfvertrouwen, zorgt dat ze zelfverzekerder zijn. Wij geven mensen letterlijk hun lach weer terug.” Van Raaij’s vader begon in 1970 achter de schuur van zijn woning een eigen tandtechnisch laboratorium. Inmiddels is met neven Danny en Michel ook de derde generatie Van Raaijs actief in het familiebedrijf. Wilco Floor en Marko de Kleine completeren het vijftal compagnons, dat leidinggeeft aan een bedrijf dat inmiddels best bijzonder te noemen is.
Tijdens de vorige economische crisis had de branche het zwaar. Sommige lokale tandtechniekers sloten zich aan bij grote ketens. Het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium bleef fier overeind en groeit zelfs, en dat in een redelijk conservatieve markt.
Kwaliteit
Het geheim achter het succes van het Barneveldse bedrijf? Dat is tegelijkertijd simpel én complex: een onvoorwaardelijke keuze voor kwaliteit. “Wij zijn ISO-gecertificeerd, kiezen altijd voor A-merken en werken alleen met materialen van hoge kwaliteit. Je hebt bijvoorbeeld inferieur zirkonium, dat komt hier niet binnen”, zegt mede-directeur Danny van Raaij.
Ook de know-how van de Barneveldse tandtechniekers – waarvan 95% in eigen huis opgeleid is – speelt een belangrijke rol. Het maken van een kroon, brug of prothese is technisch werk dat heel precies komt. “Een tand moet precies de juiste kleur hebben, implantaten perfect aansluiten op de kaak. Wat tandartsen ook waarderen, is dat wij zelf meewerken in het laboratorium. Heb je een vraag? Dan kun je direct inhoudelijk met ons schakelen.”
Teamwork
Het maken van een kroon, brug of prothese is teamwork. De tandarts maakt een afdruk of scan van je gebit. Die gaat naar het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium. Daar werkt een team mensen in verschillende fasen aan je nieuwe tand, kies of kunstgebit. Tussendoor gaat het werkstuk – zoals dat in vakjargon heet – heen en weer naar de tandarts voordat na zo’n drie weken de definitieve plaatsing bij de patiënt plaatsvindt.
Eventueel kan een prothese in overleg met de tandarts ook bij het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium aangemeten worden. Bij deze Premium+service komen patiënten naar Barneveld om foto’s te maken, de kleur, vorm en afmetingen van de tanden of kiezen te bepalen. Het Barneveldse bedrijf heeft hiervoor eigen behandelkamers en gespecialiseerde tandprothetici in dienst.
Innovatie
De introductie van Premium+ is slechts één van de vernieuwingen binnen het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium, dat voortdurend innoveert. Werd er vroeger veel goud gebruikt bij het maken van nieuwe tanden en kiezen, tegenwoordig zijn het keramische materialen.
Ook beschikt het bedrijf inmiddels over een imposante rij 3D-printers. Met de nieuwe Asiga Pro 4K-printer, de eerste in de Benelux, kan het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium nog nauwkeuriger en sneller splints, kronen, bruggen en dentale modellen printen.
Ook wordt tegenwoordig steeds vaker gewerkt met digitale gebitsmodellen als basis voor een kroon, brug of prothese. Daarbij hoef je niet meer in een lepel met pasta te happen bij de tandarts, maar wordt een scan van je gebit gemaakt. Prettiger voor de patiënt, terwijl ze bij het Barnevelds Tandtechnici Laboratorium bij wijze van spreken tien minuten later al aan de slag kunnen.
Een steeds groter deel van het werk vindt daarbij achter de computer plaats. Met geavanceerde CAD/CAM-software kunnen de tandtechnici in Barneveld bijvoorbeeld boormallen voor implantaten ontwerpen of complete nieuwe kunstgebitten ontwerpen. “Veel mensen hebben geen idee hoeveel techniek en vakmanschap er schuilgaat achter onze voordeur”, lacht Jan Willem van Raaij. “De komende jaren zal dat alleen maar verder toenemen en verwachten we verder door te groeien, waarbij wij altijd streven naar kwaliteitsverbetering.”
Nieuwe vestiging in Nijverdal
Het Barnevelds Tandtechnisch Laboratorium heeft er recent een vestiging bij gekregen. Luuk Becker, één van de werknemers, is mede-eigenaar geworden van een vestiging in Nijverdal (Atelier esthetische tandtechniek).