BARNEVELD - Een trap van gebruikte materialen die energie opwekt als je erop loopt. Een circulaire stal met voerrobots die het dierenwelzijn verhogen en verspilling van ruwvoer tegengaan.

Het zijn twee concepten die ontwikkeld zijn in de Circular Economy Challenge van Rabobank Gelderse Vallei. In die challenge gingen tien bedrijven en organisaties uit de regio Barneveld op zoek naar oplossingen om hun bedrijfsvoering, producten of diensten meer circulair te maken. Eén van die bedrijven is EeStairs, een internationale speler in de productie van design trappen. Per jaar maakt het Barneveldse bedrijf zo’n 2.000 trappen, waarvoor zo’n 4.000.000 kilo staal wordt gebruikt. Het ontwikkelen van een circulaire, CO2-negatieve trap staat hoog op het verlanglijstje, vertelt Conny Groenewegen van EeStairs.

Tijdens de Circular Economy Challenge diepte het Barneveldse bedrijf dat idee uit. Wat als we een trap zouden maken van gebruikt hout en bekleed met planten? Een trap die de beweging van mensen op de trap omzet in stroom? Voor het concept werd samengewerkt met de TeKa Groep van de Voorthuizense ondernemer Timo Kruft, die zoekt naar eyecatchers voor zijn circulaire evenementenlocaties. Ook de Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal haakte aan, met haar expertise over het vergroenen en verduurzamen van leefruimtes en gebouwen.

Circulaire stal met voerrobot
Ook kalverstalinrichter G van Beek en Zn. uit Barneveld en Sieplo uit Lunteren sloegen de handen ineen. Zij werken aan een concept voor een circulaire kalverstal. Van Beek zet zich in om de condities in de stal te verbeteren door het monitoren van diergedrag, het realiseren van een cockpitbesturing op basis van staldata en het verwaarden van de mest tot een waardevol eindproduct. Sieplo levert een robot die de verspilling van ruwvoer terug dringt. In potentie is hierdoor op jaarbasis 73.000 ton minder voer nodig in de sector, waardoor de schaarse grondstoffen voor dit voer ingezet kunnen worden voor andere doeleinden.

Ook nu de challenge is afgerond, werken deelnemers verder aan hun circulaire ambities. Zo gaat Van de Haar Groep uit Wekerom bijeenkomsten organiseren waarin alle ketenpartners die betrokken zijn bij de aanleg van buitenruimtes samen nadenken over de circulariteit van een project. Hazeleger Kaas uit Barneveld ontwikkelt een innovatieve oplossing om snijverlies in de kaasfabriek te reduceren. Verpleeghuis Norschoten hoopt door te verduurzamen extra geld over te houden voor zorg, terwijl Neboplus met onderwijs en andere zorginstellingen nadenkt over recycling van incontinentiemateriaal. Maatschap Minnen zoekt een partner om een accu te realiseren waarin zonne-energie van 1000 zonnepanelen kan worden opgeslagen. En de gemeente Barneveld ziet hergebruik en opslag van sloopmaterialen als een oplossingsrichting in de strijd tegen leegstand in het buitengebied.

Uitgedaagd worden
De Barneveldse ondernemers die deelnamen aan de challenge zijn enthousiast. “Je krijgt uit allerlei hoeken ideeën. De challenge heeft mij heel veel waardevolle informatie gegeven”, blikt Gerard van Beek van G. van Beek & Zn. terug. “Je verdient je geld omdat je beter bent dan een ander. Hoe kan je ook in circulair opzicht voorop lopen of gaan lopen? Daarvoor moet je kennis vergaren, met veel mensen praten en uitgedaagd worden en dat gebeurt in deze challenge”, zegt Timo Kruft van de TeKa Groep.
Dat is precies het doel van Rabobank Gelderse Vallei, geeft directievoorzitter Marcel Wijnen aan. Hij stipt nog even de urgentie van de challenge aan. Maatschappelijke opvattingen over grondstofverbruik verschuiven, consumenten accepteren steeds minder de impact van wat je doet op de leefomgeving. Op lange termijn is het daarom voor de continuïteit van je bedrijf belangrijk om aan de slag te gaan met circulariteit. Daardoor ontstaan bovendien zakelijke kansen, nieuwe producten, diensten en verdienmodellen die je bedrijf sterker en gezonder maken. “Ik vind het mooi om te zien dat Barneveldse bedrijven in deze challenge echt stappen hebben gezet om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Het is mooi dat we als bank een bijdrage hebben kunnen leveren aan de circulaire economie in de regio door deze bedrijven en organisaties bij elkaar te brengen.”

Nieuwe editie van de challenge
Rabobank Gelderse Vallei organiseert later dit jaar een tweede editie van de Circular Economy Challenge. Regionale bedrijven gaan daarin met ondersteuning van Rabobank, KMPG en MVO NL op zoek naar mogelijkheden om hun bedrijf (meer) circulair te maken. Dat gebeurt aan de hand van workshops, bedrijfsbezoeken en inspiratiesessies. Ook krijgen de deelnemers een uitgewerkt business model canvas met circulaire kansen voor hun bedrijf en inzicht in de grondstofstromen in de regio. Bedrijven die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via communicatie.gv@rabobank.nl.

www.rabobank.nl/gv