BARNEVELD – Wel een podium, niet de award. De Barneveldse bedrijven Circulairstaal en Vink grepen onlangs net naast de Innovatieprijs van de Regio Foodvalley.

Circulairstaal is een initiatief van Van den Brink Staalbouw. Jaarlijks produceert staalbouwend Nederland miljoenen tonnen staal. Deze staalconstructies komen grotendeels tot stand met lasverbindingen. Bij het maken van die verbindingen komen dampen vrij die CO2 bevatten. Aan het einde van de levensduur zijn de constructies door de verbindingen bovendien lastig uit elkaar te halen en daardoor niet volledig her te gebruiken. Circulairstaal uit Barneveld vervangt lasverbindingen door circulaire connectors. Daarnaast worden staalconstructies voorzien van een speciaal ontwikkelde duurzame poedercoating.  Zo is staal volledig demontabel en ligt de milieu-impact circa 40% lager.

Betongranulaat recyclen
Ook Vink stond op het podium met een techniek die hergebruik van grondstoffen stimuleert. Het Barneveldse bedrijf ontwikkelde een nieuwe zeeftechniek om betonpuin te verwerken. Door deze techniek kan een groter deel van het aangeboden puin verwerkt worden tot hoogwaardig toeslagmateriaal voor nieuw beton. Door dit betonpuin regionaal te hergebruiken wordt de CO2-footprint aanzienlijk verlaagd. Vink werkte voor een pilot met de nieuwe zeeftechniek nauw samen met Zonnepark Branderwal Kootwijkerbroek, de firma Peelen uit Harskamp en Bosch Beton uit Barneveld.

De uitreiking van de Innovatieprijs vond eind september plaats in het Schaffelaartheater. De award ging uiteindelijk naar Diviande uit Veenendaal, dat restvlees van de Kipster-kip verwerkt in reepjes die grotendeels uit plantaardige grondstoffen bestaan. Zulk soort hybride producten maken het voor vleesliefhebbers makkelijker om minder vlees te eten. De Innovatieprijs wordt mogelijk gemaakt door Regio Foodvalley, FOV Regio Foodvalley, Living Lab regio Foodvalley Circulair en de Rabobank.

 Foto: Vink zette de nieuwe zeeftechniek dit jaar in bij het verwerken van betonpuin in Kootwijkerbroek.