Barneveldse bedrijven moeten wachten op stroom
BARNEVELD - Bedrijven in de gemeente Barneveld moeten de komende jaren in hun groeiplannen rekening houden met krapte op het energienet. Nieuwe aanvragen voor grootgebruikaansluitingen op onder meer Harselaar komen in de wacht te staan bij netbeheerder Liander.
Dat meldt de gemeente Barneveld in een memo over de netwerkcapaciteit. Ook bestaande contracten voor grootgebruikaansluitingen kunnen niet worden verhoogd totdat in zogenoemde congestiegebieden weer voldoende capaciteit beschikbaar is. Naast Harselaar gaat het onder meer om Barneveld, Kootwijkerbroek, Terschuur en Voorthuizen.
Gebrek aan personeel en materialen
Grootzakelijke aansluitingen zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Nieuwe kleingebruikaansluitingen zijn in deze gebieden nog wel mogelijk. Grootgebruikers die nog geen aansluiting hebben komen op een wachtlijst. Dit duurt tot in het betreffende gebied weer voldoende netcapaciteit beschikbaar is. Daarna wordt in volgorde van aanvraag de aansluiting gecontracteerd.
Liander werkt aan het verhogen van de netwerkcapaciteit. Een gebrek aan personeel, grondstoffen en materialen zorgen daarbij voor uitdagingen. Volgens de memo van de gemeente Barneveld duurt het nog tot 2024 voordat de problemen zijn opgelost.
Klimaatambities onder druk
De capaciteitsproblemen op het energienet raken ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Barneveld. Tot en met 2030 moeten er 650.000 zonnepanelen in de gemeente bijkomen en wil Barneveld minimaal 12 megawatt windenergie realiseren. Omdat ook de capaciteit voor teruglevering schaars is, kunnen nieuwe grootschalige projecten volgens de gemeente mogelijk pas in 2029 operatief zijn. "Er zal dus gezocht moeten worden naar projecten die toch zonnepanelen en windenergie mogelijk maken maar het netwerk niet belasten. Daarnaast kan nog meer inzet worden gepleegd in energiebesparing en -opslag."
Niet alleen Barneveld loopt tegen de beperkingen van het energienet aan. Dat geldt ook voor buurgemeenten. De regio FoodValley meldde deze maand daarom dat de regiogementen samen met partners en netbeheerders aan de slag gaan met het thema netcongestie en mogelijkheden tot het opslaan van energie. Belangrijk onderdeel is het prioriteren van de energie-infrastructuur, ofwel het verdelen van de schaarse middelen.