BARNEVELD - Voorthuizenaar Timo Kruft gaat het Aviodome herbouwen. De iconische koepel van het voormalige luchtvaartmuseum komt te staan aan de snelweg A5 in Amsterdam-West en gaat fungeren als congreslocatie.

Kruft kocht de dome, die stond opgeslagen in zeecontainers, in 2010 op. Aanvankelijk was het plan om de koepel te herbouwen bij de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Nu blijft de dome dus alsnog in Amsterdam.
Op 19 april gaat de eerste ring van de koepel de lucht in, meldt de TeKa Groep. Dat is een primeur. Nog nooit eerder werd een koepel van deze omvang herbouwd. Bij de bouw worden zoveel mogelijk bestaande materialen gebruikt, waardoor een circulaire locatie ontstaat. De bedoeling is dat het complex eind dit jaar haar deuren opent.

Het Aviodome is een zogenoemde geodetische koepel. De dome is opgebouwd uit 1100 aluminium driehoekige panelen, die samen een zelfdragende overspanning vormen. De dome is op zijn hoogste punt 24 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter. Daarmee was het lange tijd de grootste geodetische koepel ter wereld. De dome gaat als eyecatcher en schil van het complex fungeren. In de koepel komen meerdere zalen, waaronder een congreshal die plek biedt aan 1.000 mensen. In het totale complex kunnen straks 2.500 bezoekers tegelijk zijn.

De herbouw van het Aviodome zorgt ervoor dat de TeKa Groep zijn positie in de Randstad versterkt. Onlangs nam Kruft al het monumentale stadspaleis Het Spaansche Hof in Den Haag over. Ook in Rotterdam heeft de TeKa Groep een locatie in de pijplijn, terwijl het Oude Stadhuys van Gouda al weer een aantal jaren wordt geëxploiteerd. In Barneveld is de TeKa Groep bekend van de Midden Nederland Hallen, Kasteel De Schaffelaar en De Preuverie.