BARNEVELD - Moba uit Barneveld behoort tot de succesvolste maakbedrijven van Nederland, volgens een verkiezing van MT. De Barneveldse producent van eiersorteer- en eierverpakkingsmachines eindigde in november op de derde plek in de maakindustrie 100.

De maakindustrie 100 is een lijst met de 100 meest succesvolle maakbedrijven in Nederland met een omzet van minder dan 500 miljoen euro, die dit jaar voor de zesde keer is samengesteld door Corporate Finance International (CFI) in opdracht van Management Team. Maakbedrijven worden beoordeeld op de hoogte van hun omzet, de gemiddelde omzetgroei, winstgroei en return on investment in de afgelopen vijf jaar.

Stijgende omzet
Moba boekte in 2017 een omzet van bijna 191 miljoen euro. De omzet groeide in de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 6,5 procent, de winst met 8,8 procent. Bij de Barneveldse wereldmartkleider werken 761 medewerkers. Ook Jansen Poultry Equipment behoort volgens MT tot de succesvolste maakbedrijven van Nederland. De producent van eiertransport-, opfok- en volièresystemen noteert een 25e plek op de ranglijst. Jansen Poultry Equipment boekte in 2017 een jaaromzet van ruim 50 miljoen euro, 25 procent meer dan het jaar ervoor.

Prijzenregen
Eerder vielen al een aantal andere Barneveldse bedrijven in de prijzen tijdens de uitreiking van de FD Gazellen Awards. Het gaat om Donselaar Tenten, Inkopenvoor, Greengiving, Continue IT, en CRM Partners. Bedrijven kunnen zichzelf opgeven voor deze verkiezing. Awards worden toegekend aan bedrijven die in de afgelopen drie jaar minimaal een omzetgroei van 20% boekten. Dit jaar werd voor het eerst ook winstmarge en personeelsgroei meegewogen in de rangschikking.