BARNEVELD - De Barneveldse medische dienstverlener MAI heeft als eerste in Nederland een koppelriem ontwikkeld waarmee hulpverleners bij terroristische aanslagen of andere grote incidenten uitwendige bloedingen kunnen stelpen.

Medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom)aanslagen, ongelukken en schietpartijen aanzienlijk verhogen door ernstig bloedverlies onmiddellijk te stelpen, aldus de manager-bedrijfsvoering Nico Herfkens. “Deze Bleeding Belt, zoals de koppelriem genoemd wordt, bevat onder meer een tourniquet, een knelband die om een afgerukt lichaamsdeel kan worden aangebracht, maar ook een reddingsdeken (tegen afkoeling) en hemostatisch verband met stollingsmiddel.”

PSDopleidingen
PSD Opleidingen, eveneens een Barneveldse speler, biedt een opleiding aan waarbij hulpverleners getraind worden om de koppelriem op de goede manier te gebruiken. “Het gebruik van de riem kan veel levens redden, mits goed toegepast’’, aldus PSD-directeur Niels Scheffers. “Niet alleen bij terreuraanslagen, maar ook bij schietincidenten en grote bedrijfsongevallen waarbij groot uitwendig bloedverlies de meest levensbedreigende factor is.”

Inmiddels heeft MAI zes teams (duo’s) getraind om de koppelriem te gebruiken. “Recent is de riem geïntroduceerd op een groot muziekfestival waar MAI de medische dienstverlening verzorgde’’, aldus Herfkens. “De teams die tijdens zo’n evenement actief zijn dragen de koppelriem niet continue, maar hebben hem binnen handbereik zodra zich een incident voordoet. De ene helft van het duo is de drager van de riem en verricht de levensreddende handelingen. De ander staat hem of haar terzijde en legt zich toe op de communicatie met het slachtoffer en de omstanders.’’

De medische artikelen die de koppelriem bevat zijn niet nieuw, legt Herfkens uit. “De riem zelf (dus de samenstelling) hebben we hier in huis ontwikkeld in nauwe samenwerking met derden. In Nederland is traumachirurg Leo Geeraedts (verbonden aan de VUmc) een groot pleitbezorger van deze vorm van hulpverlening. Zijn kennis en methodes zijn gebaseerd op de Stop the Bleed-campagne uit de Verenigde Staten. Inmiddels is er een Nederlandse website stopdebloedingredeenleven.nl in de lucht.”

Het is volgens Herfkens een kwestie van tijd of de Bleeding Belt is gemeengoed in Nederland. “Van een AED had ook niemand verwacht dat je die op iedere straathoek zou kunnen vinden. Ik verwacht dat dit ook met deze toepassing gaat gebeuren. Wij zijn blij dat we onze hulpverleners er mee hebben kunnen toerusten. Ik verwacht dat ons voorbeeld snel navolging zal krijgen. Er zijn inmiddels contacten met beveiligingsbedrijven en hulpveners voor wie de riem ook een toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Wij zien dat buiten de ambulancediensten ook de Nationale Politie en Brandweer Nederland zich verdiepen in deze ontwikkeling. De tijd waarin we leven vraagt daar om.’’