BARNEVELD - De Barneveldse bedrijven Valley Power en Top Wind Assets hebben plannen om drie mega-windmolens te bouwen langs de A1 bij Barneveld.  Ze werken daarbij samen met de stichting Duurzame Energie Barneveld (DEB) en Eneco Wind. 

Het plan is om drie windmolens met een ashoogte tussen de 130 en 166 meter en een rotordiameter tussen de 130 en 140 meter te bouwen. De wieken zouden daarmee een maximale tiphoogte hebben van tussen de 200 en 235 meter.  Dat is fors hoger dan bijvoorbeeld de windmolens langs de A30 bij Ede. Met een potentieel vermogen tussen de 9,0 - 13,5 MW zouden deze windmolens genoeg windstroom opwekken voor circa 50% van alle huishoudens in de gemeente Barneveld.

De molens moeten komen langs de A1, bij Zeumeren. Grondeigenaar is Leisurelands bereid haar grond beschikbaar te stellen indien een acceptabele ruimtelijke en milieutechnische inpassing haalbaar is en er een goed participatieplan voor de omgeving beschikbaar komt. De gemeente Barneveld heeft inmiddels de benodigde procedures voor het wijzigen van het bestemmingsplan in gang gezet. Dat betekent nog niet dat de windmolens er definitief komen. Daarover moet nog een besluit worden genomen. Dat gebeurt op zijn vroegst eind 2017.

 www.windparkvoorthuizen-a1.nl