Een nieuwe onderneming starten. Daar is lef en enthousiasme voor nodig. In de rubriek 'Starters' vragen we nieuwkomers het hemd van het lijf. Deze keer: opruimcoach Elsbeth van den Brink.

Hoe kwam je op het idee om met je bedrijf Opruimwaarde te starten?
Voorheen werkte ik als verpleegkundige in de acute zorg. Mooi en intensief werk, maar door de onregelmatige werktijden en een echtgenoot die dikwijls in het buitenland is, werd het steeds lastiger om mijn werk te combineren met een opgroeiend gezin. Ik besloot daarom ontslag te nemen. In de periode die volgde werd door een paar bekenden mijn hulp ingeroepen bij het opruimen van hun huis. De één had het te druk gehad om het huis bij te houden. De ander zat in een moeilijke periode. Ik had zoveel plezier in het opruimen en orde scheppen en bleek er zoveel gevoel en talent voor te hebben, dat ik besloot de opleiding te volgen tot professional organizer. Zo gauw ik de opleiding had afgerond ben ik naar de Kamer van Koophandel gestapt en was mijn eigen bedrijf een feit.

Op welke manier pak je een opruimklus aan?
Natuurlijk inventariseer ik eerst de wensen van een opdrachtgever. Wat wil je bereiken? Welke ruimte pakken we aan? Wil je zelf meehelpen? Welke spullen kunnen weg? Vervolgens ga ik alleen of samen met de klant aan de slag. In de praktijk blijkt dat mensen veel spullen in huis hebben die ze niet of nauwelijks gebruiken. En dat ze bepaalde gebruiksvoorwerpen dubbel of driedubbel hebben, bijvoorbeeld omdat ze het opnieuw hebben gekocht omdat ze het niet konden terugvinden in de rommelig ingerichte kasten. Goede spullen die niet worden gebruikt gaan naar een kringloopwinkel. Kapotte of versleten huisraad naar de stort. Wat mag blijven wordt opgeborgen. Alles krijgt een praktische plek, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

In hoeverre is jouw dienst uniek?
Sommige opruimcoaches geven alleen advies. Ik ga zelf aan de slag, samen met de klant of alleen. Ik rij desgewenst naar de kringloop, koop waar nodig opbergmanden en -bakken en geef klanten advies om ook in de toekomst het huis leefbaar en op orde te houden. Dat varieert van opbergtips en schoonmaakadvies tot praktische manieren om huisgenoten, ook kleine kinderen, daarbij in te schakelen. Dankzij mijn opleiding kan ik bovendien orde brengen in een onoverzichtelijke administratie.

Jouw woning is zeker spic en span?
Haha, dat denkt iedereen inderdaad. Valt wel mee hoor, met kinderen in huis kan het niet altijd opgeruimd en netjes zijn en dat hoeft van mij ook niet. Maar de basis klopt, alles heeft een plek, dus opruimen is bij ons thuis niet ingewikkeld. Dat gaat vaak anders, zie ik bij gezinnen om me heen. Als je van je werk thuiskomt in wanorde en rommel waarvan je niet weet hoe je het structureel opruimt, kan dat heel vermoeiend zijn. Maar daar zijn dus gewoon oplossingen voor waar ik bij kan helpen.

Wat maakt jou geschikt voor dit werk?
Ik ben gestructureerd en kan klanten stap voor stap meenemen in het opruimproces. In mijn zestienjarige loopbaan als verpleegkundige heb ik bovendien de nodige mensenkennis opgedaan en geleerd om verantwoordelijkheid te dragen. Goede eigenschappen als er een klus aan je wordt toevertrouwd.

www.opruimwaarde.nl