BARNEVELD - Het gaat goed met de winkelstraten in de gemeente Barneveld. De leegstand is dit jaar opnieuw gedaald. Toch kan de vlag nog niet helemaal uit.

De nieuwe leegstandscijfers komen van Locatus. Tijdens de meest recente meting van het retailonderzoeksbureau stonden er 28 panden leeg. Samen goed voor 6.142 m2 nog te benutten winkelruimte. Ter vergelijking: in 2015 zochten vastgoedeigenaren nog een bestemming voor 8.779 m2 winkelvloer. Het leegstandspercentage komt daarmee uit op 3,6 procent, een van de laagste cijfers in tijden.
De daling van de leegstand is opvallend. Landelijk gezien is het beeld namelijk anders. In grote steden concurreren merken en ketens weer om de beste plekken in de winkelstraat en daalt het aanbod aan winkelruimte. Maar in de rest van Nederland staan winkelcentra nog altijd onder druk. Vergelijkbare gemeenten als Barneveld (50.000 - 70.000 inwoners) zagen volgens makelaarsorganisatie NVM Business het aanbod aan winkelruimte vorig jaar juist met 4 procent stijgen. Ook in regionaal opzicht springt Barneveld eruit. Steden als Amersfoort, Veenendaal en Ede hebben nog altijd aanzienlijk meer moeite om de etalages te vullen.

Afgedankte winkels
Het ‘succes’ van de Barneveldse winkelstraat is extra opmerkelijk omdat in veel plaatsen het afgelopen jaar ook nog eens winkelmeters uit de markt zijn gehaald. Het ombouwen van afgedankte winkels tot bijvoorbeeld woningen, lunchrooms of koffiezaken dempt de leegstandscijfers. In Barneveld steeg het winkeloppervlak juist met 0,5 procent tot 116.789 m2.

Toch lijkt het nog te vroeg om de vlag uit te hangen in de gemeentelijke winkelstraten. Winkeliers hebben wel degelijk zorgen. Bijvoorbeeld over de terugloop van winkelend publiek tijdens de koopavonden in Barneveld. Een proef met gratis parkeren moet shoppers verleiden om weer naar het centrum te komen.
En de economie trekt weliswaar aan, maar niet alle winkeliers merken dat in hun portemonnee. Er blijft dus werk aan de winkel. Bovendien zijn leegstandscijfers altijd een momentopname. Zo laat de gemeente Barneveld weten dat het zelf uitgaat van een leegstandspercentage van 4,5 procent. Hoger dus dan de cijfers van Locatus, maar nog altijd onder het landelijk gemiddelde.

Onlangs sloten ketens Marskramer en Charles Vögele hun deuren in Barneveld. Daardoor kom er weer extra winkelmeters beschikbaar in Barneveld. Dat hoeft niet direct problematisch te zijn. Beperkte, kortdurende leegstand wordt gezien als noodzakelijk voor een goed functionerende vastgoedmarkt.