BARNEVELD - Onlangs brachten ruim 40 kinderen van groep 4 van basisschool Prinses Amalia in Barneveld een bezoek aan Nederlands grootste trappenontwerper- en bouwer EeStairs. Zij kregen een kijkje achter de schermen van het bedrijf. Ze zagen hoe een trap wordt gemaakt en wat daar allemaal bij komt kijken; van ontwerp tot eindproduct.

Het bedrijfsbezoek vormde onderdeel van het programma 4-je-talent om talentontwikkeling bij leerlingen te stimuleren. Een thema dat bij steeds meer basisscholen hoog op de agenda staat. Leerkracht Christa van Maanen: “We willen leerlingen zelf dingen laten ontdekken en ontwerpen. Wat ze op die manier leren blijft het beste hangen, en het geeft kinderen ook inzicht in wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Een bedrijfsbezoek aan een technisch bedrijf zoals EeStairs biedt daarvoor allerlei aanknopingspunten. Zeker als je het gedegen voorbereidt met de leerlingen en het combineert met doe-opdrachten die aansluiten bij hun belevingswereld.”

Vonkenregens en walsen

Tijdens het bedrijfsbezoek werd de klas in vier groepen door het bedrijf geleid door medewerkers die daar duidelijk plezier in hadden. Zo liet een tekenaar zien hoe je met een computerprogramma een sierlijke, stevige trap ontwerpt en stonden de kinderen in grote hallen oog in oog met enorme machines die hout in treden zagen, schuren, leuningen buigen en staal walsen. Ook de vonkenregens rondom de lassers maakten indruk. De kinderen mochten hun eigen houten naambordje schuren en zaten vol vragen: “Waarom is die machine zo lang?” “Hebben jullie dit gebouw ook zelf gemaakt?” “Waarom maak je een hoekje in het hout?”

Geslaagde primeur

De kinderen kregen de opdracht om in groepjes een miniatuurtrap te ontwerpen en te maken naar een duplo boomhutje. Zo gingen ze enthousiast aan de slag met onder meer houtjes, ijzerdraadjes en rietjes. Dat leverde heel originele resultaten op en het gaf leerlingen meteen inzichten in de eigenschappen van verschillende materialen. Aan het eind van het bezoek mochten de ontwerpers van de beste boomhuttrappen hun creaties presenteren aan directeur Cornelis van Vlastuin. Die wees de winnaars aan en reikte de prijzen uit. Hij kijkt terug op een geslaagd bezoek: “Voor ons was dit een primeur. Zo’n grote groep kinderen op bezoek is wel even spannend, maar vooral leuk. Ik vind het bovendien belangrijk om kinderen te laten zien wat er allemaal kan. Als je denkt dat computerwerk sexy is, kun je hier zien dat het echte handwerk ook heel mooi is.” Die missie is geslaagd: zeker de helft van de leerlingen ziet het na afloop wel zitten om later bij de trappenfabriek aan het werk te gaan. Als lasser, tekenaar of houtbewerker. Of allemaal.

Techniekcoach

Voor de organisatie van het bedrijfsbezoek kreeg de school hulp van een techniekcoach bij TechniekTalent.nu. Samen met een leerkracht bracht hij een bezoek aan EeStairs om het bedrijfsbezoek praktisch en inhoudelijk af te stemmen. Ook bedacht hij een voorbereidende les voor de leerlingen waarin ze zelf creatief in de weer gingen met trappen. TechniekTalent.nu stelt diverse hulpmiddelen en materialen ter beschikking die basisscholen helpen bedrijfsbezoeken tot een succes te maken. Kijk op www.techniektalent.nu/bedrijfsbezoek-basisschool voor meer informatie.

Over TechniekTalent.nu

TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het doel van de stichting is jongeren enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doet de organisatie samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: www.techniektalent.nu