Stel, je gaat een bedrijf kopen. Je krijgt dan te maken met de persoonsgegevens van dat bedrijf: namen van medewerkers en leveranciers, e-mailadressen van nieuwsbrieven, klantenbestanden. Gaan deze persoonsgegevens allemaal mee?

Bij een bedrijfsovername vormen de persoonsgegevens een apart aandachtspunt. Dat begint al met de vraag of het bedrijf dat je gaat kopen aan de AVG voldoet. Heeft het bedrijf zijn ‘compliance’ op orde of niet? Dat zal een punt van onderhandeling zijn bij de bepaling van de koopprijs. Een hogere AVG-score maakt een hogere koopprijs mogelijk.

Arbeidsovereenkomsten
Ook tijdens het proces van bedrijfsovername dient de verwerking van persoonsgegevens rechtmatig zijn. Zo wil je als koper tijdens het boekenonderzoek graag inzage in de stand van zaken met betrekking tot personeel. Welke arbeidsvoorwaarden gelden er? Zijn er afspraken met individuele personeelsleden gemaakt? Om deze vragen te beantwoorden, hoeft de verkoper niet de volledige arbeidsovereenkomsten te delen. Hier geldt het principe van ‘dataminimialisatie’: alleen persoonsgegevens die nodig zijn voor de koper om zich een goed beeld te kunnen vormen, worden verstrekt in de dataroom. Dus wel leeftijd en aantal dienstjaren van een medewerker, maar geen n.a.w.-gegevens.

Nieuwsbrieven
Het bestand met nieuwsbrieven heeft een commerciële waarde. Het gaat om een databestand met e-mailadressen van personen die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief. Zij hebben destijds aan de verkoper toestemming gegeven voor verzending van de nieuwsbrief. Strikt genomen hebben ze deze toestemming niet gegeven aan de koper. Kan de koper dan deze nieuwsbrieven blijven versturen?

Relevant gegeven hierbij is of de koper onder dezelfde naam met het bedrijf doorgaat of niet. Ontvangers van de nieuwsbrief dienen over de nieuwe situatie te worden geïnformeerd. Bedrijfsovernames zijn complexe processen. Van belang is om dat de basisregels van de AVG in de gaten te houden bij het delen van persoonsgegevens.

Jan-Kees Karels is als zelfstandig advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman advocaten in Barneveld.

karels@wolleswinkelhofman.nl | 0342-491 028.
www.wolleswinkelhofman.nl