Met een tevreden gevoel stapt u in uw nieuwe auto. De verkoper heeft net uitgelegd hoe alles werkt. U start de motor, die hoort u niet want u rijdt nu elektrisch. Direct maar even de snelweg op en proberen of u echt binnen 8 seconden een snelheid van 100 kilometer per uur kunt bereiken. De auto kost wel veel, € 50.000, en de levertijd was 4 maanden, best lang. Maar het rijdt fantastisch en de bijtelling is vriendelijk.

Onderweg belt u uw accountant. Hij had u al eens gewezen op een mooie fiscale regeling voor elektrische auto’s. Dat was net het duwtje dat u nodig had om juist deze auto te kopen.De accountant informeert u over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u, bij aanschaf in 2019, van maximaal ?€ 40.000, 27% extra in mindering brengen op de fiscale winst van uw eenmanszaak. En daarmee bespaart u bijna € 5.000 inkomstenbelasting!
Om in aanmerking te komen voor MIA moet de aankoop wel tijdig worden gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor uw auto is dat binnen 3 maanden nadat de opdracht tot levering is gegeven. Helaas, dat is al 4 maanden geleden. U bent dus net te laat om die € 5.000 te pakken.

De overheid stimuleert met de MIA investeringen in milieuvriendelijke technieken. Naast MIA is soms ook VAMIL (willekeurige afschrijving) mogelijk. Ook investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie stimuleert de overheid. Hiervoor kan de energie-investeringsaftrek (EIA) worden gebruikt. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en EIA staan op de Milieulijst en de Energielijst. Het is belangrijk bij investeringsplannen deze lijsten te raadplegen. Het zijn omvangrijke lijsten met soms verrassende mogelijkheden. Het belastingvoordeel kan oplopen tot vele duizenden euro’s als het gaat om bijvoorbeeld een nieuwe stal of een nieuw duurzaam bedrijfspand.

Een belangrijke voorwaarde voor zowel MIA als EIA is tijdige melding bij RVO. De geldende termijn wordt altijd strikt gehanteerd. Later melden is niet mogelijk, te laat is echt te laat!

Klaas Bouwman is Business Consultant bij Schuiteman Accountants & Adviseurs B.V.
T 0342-41 12 00
E kbouwman@schuiteman.com

 

www.schuiteman.com