Aantrekkelijk, wat is dat eigenlijk? Wat de één aangenaam vindt, vindt een ander juist niet. In de huidige krappe arbeidsmarkt is de mate van aantrekkelijkheid erg belangrijk, voor zowel huidige medewerkers als voor nieuw personeel.

Binden en boeien staat met stip op nummer 1 op de HR-agenda van veel ondernemingen. En nee, dat gaat niet alleen over goed betalen, er is meer nodig om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Beoordeel het zelf aan de hand van vier thema’s.

Passende arbeidsvoorwaarden
Een reëel salaris is belangrijk, maar eerder een hygiënefactor dan onderscheidend. En wat is reëel? Overbetalen kan een gouden kooi opleveren met ongewenste gevolgen in de toekomst; onderlinge scheve gezichten op de werkvloer en afscheid nemen wordt lastiger. Naast het salaris heeft u de ruimte om te bepalen wat u aanvullend wilt bieden, van extra vakantiedagen tot kortingen op sportabonnementen, de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Prettige bedrijfscultuur
De sfeer op het werk is voor veel mensen bepalend voor hun werkbeleving. Een bedrijfscultuur is niet eenvoudig te veranderen, maar u heeft hier als ondernemer wel een grote invloed op. Deze cultuur wordt vaak gedragen door kernwaarden zoals eerlijkheid, betrouwbaarheid en samenwerken. Die waarden zijn niet makkelijk veranderbaar, maar zodra u ze samen vaststelt, bieden deze een prima ‘kompas’ voor uw personeel, hoe zij omgaan met elkaar én met klanten.

Ontwikkelmogelijkheden
De meeste medewerkers willen zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld door meer verantwoordelijkheid te krijgen, andere rollen in te vullen, taken op te pakken of gewoon nog beter worden in hun vak. Het is uw taak als werkgever die mogelijkheden te bieden, waardoor uw personeel zich wil en kan ontwikkelen. En dan gaat het niet direct over een cursus of opleiding, ontwikkelen kent vele vormen.

Adequate rolinvulling van leidinggevenden
Stel dat u prachtige arbeidsvoorwaarden biedt, een prettig werkklimaat heeft waar ontwikkeling hoog in het vaandel staat, dan kan de aantrekkelijkheid volledig overboord gegooid worden door een leidinggevende die zijn stempel op negatieve manier drukt. Investeren in passend, gezond en effectief leiderschap loont altijd.

Aan welke knoppen kan uw bedrijf draaien om nog aantrekkelijker te worden dan u al bent? En hoe dan? Wij gaan graag met u in gesprek. Schuiteman, ook voor HR-advies.

Jochem Poelman is director HRS bij Schuiteman. U kunt hem bereiken via jpoelman@schuiteman.com.

www.schuiteman.com