Betoncentrale Wessel onderscheidt zich met klantgerichte aanpak
BARNEVELD - Betonmortel lijkt misschien een eenvoudig product. Je maakt het van zand, grind, cement hulpstof en water en vervolgens wordt het vanzelf hard. Maar wie even rondkijkt bij Betoncentrale Wessel B.V. komt al snel op andere gedachten. Bijvoorbeeld dat er maar liefst 500 verschillende soorten zijn. Bij Wessel verstaan ze de kunst om het juiste product te leveren op het juiste moment.
De centrale aan de Hanzeweg in Barneveld is in 2007 nog geheel vernieuwd en derhalve hypermodern. Met een indrukwekkende capaciteit van 150 kuub betonmortel per uur mag Wessel zich een grote centrale noemen met een flink servicegebied dat zich uitstrekt in een cirkel van 30 à 40 kilometer rond Harselaar. Verder kan niet, want betonmortel moet uiteraard in een beperkt tijdsslot naar de klant worden vervoerd.
Succes
‘Samen succes met ons beton’ staat er in grote letters op het pand. Dat is een heel bewust gekozen leus, vertelt directeur Jos van der Velden. “Wij leveren betonmortel en onze afnemers moeten met dat betonmortel een element maken zoals een balk of een vloer. Betonmortel lijkt misschien iets dat je domweg op een bouw aflevert, maar het komt allemaal nogal precies.”
Wie met warm weer een vloer stort, heeft ander betonmortel nodig dan wie dat doet met lage temperaturen. “Als het hoog zomer is, wordt het onder je handen hard en krijg je het nooit vlak nadat het gestort is. Het is maar een simpel voorbeeld, maar zo heb je tal van variabelen in dit werk. Toen het betonmortel gestort moest worden in het IJsstadion Thialf, waar dus een ijslaag overheen moest worden aangelegd, was er een heel team van mensen bezig om de juiste betonmortel er op het juiste moment op te krijgen. Als de betonvloer net niet helemaal vlak zou zijn, zou dat gevolgen hebben voor de snelheid van de schaatsers. Kan je nagaan.”
Complex
Betonmortel is een complex product. Het is niet zoals met een vrachtwagen vol zand dat je ergens levert. Het moet direct verwerkt worden en als het uithardt terwijl het nog niet exact op de plaats van bestemming is, heb je een probleem. “Daarom ontstaat er ook altijd een bepaalde spanning op de bouw als er betonmortel wordt geleverd. Alles moet dan voor elkaar zijn. De bewapening moet er in zitten, er moet een betonpomp klaar staan… folie om eventueel af te dekken. Je moet meteen met betonmortel uit de voeten kunnen, anders lukt het niet meer en heb je een levensgroot probleem.”
Communicatie is daarom ook het toverwoord bij de levering van betonmortel. “We hameren er bij onze klanten ook altijd op om vooral veel te vertellen over wat je van plan bent te gaan doen met de betonmortel, wat je precieze timing is en wanneer het zijn functie moet hebben, bijvoorbeeld sterkte of beloopbaarheid. Je kunt 10 kuub per uur storten, maar je kan ook 50 kuub per uur doen. Dat zijn allemaal factoren die grote invloed hebben op het eindproduct.”
Prijsdruk
Waarin Wessel zich onderscheidt? “Er is veel prijsdruk in deze markt”, vertelt Jos. “Wat je dan bij de grote firma's ziet gebeuren om te bezuinigen is dat de planning voor zes centrales tegelijk wordt gedaan. Dat houdt automatisch in dat de klant zich moet aanpassen aan de planning van de centrale. Bij ons is dat andersom. Wij passen ons aan aan de planning van de klant. Dat kost extra energie en inzet van materieel. Daarom kunnen we ook niet de goedkoopste zijn, maar het werkt wel veel beter. Op een bouwproject zijn nu eenmaal veel onzekere factoren. Als er onverhoopt iets mis is op de bouw en de betonmortel kan nog niet geleverd worden, dan moet je flexibel kunnen zijn. Die service, dat is onze kracht.”
Wat Betoncentrale Wessel ook bijzonder maakt is het specialisme. “Er zijn ook in deze regio meerdere producenten van betonmortel, maar je kunt ons echt een specialist noemen. Dat betekent dat we ook niets anders doen dan mortel maken. We hebben hier een betontechnoloog die zich met niets anders bezighoudt. Daarnaast werken we met lokale en betrokken mensen. Veel van onze chauffeurs zijn ook laborant. Ze komen dus op de bouw aan en weten wat ze bij zich hebben. Ze vormen het verlengstuk van ons productieproces en komen niet alleen mortel leveren. Ook zij hebben een hoop kennis en weten waar ze het over hebben.”
De bouwdrift van Nederland is ook voor Betoncentrale Wessel een belangrijk bestaansrecht. “Ja, voorlopig hebben we werk genoeg”, lacht Jos. “Als je bedenkt dat er in Nederland elk jaar 12 miljoen kuub betonmortel wordt gemaakt, weet je genoeg. Het is dan ook een prachtig product. De Romeinen maakten het al en over honderd jaar maken we het nog. Betonmortel voegt zich in elke vorm, je kunt het zo sterk maken als je zelf wilt en het is nog duurzaam ook. Op het moment dat een bouwwerk van beton wordt gesloopt, maak je er granulaat van dat opnieuw kan worden toegepast om nieuw beton te maken en is de cirkel weer rond.”