KOOTWIJKERBROEK – Hij heeft bepaald geen alledaags beroep; als betontechnoloog onderzoekt en test Arie Dekker beton in alle soorten en maten. Dat doet hij sinds 2004 jaar als eigenaar van Dekker BetonLab BV.

Het zijn voornamelijk prefab betonfabrieken, betoncentrales en bedrijven die actief zijn in de infra sector die Arie en zijn collega’s inschakelen. De monsters worden vanuit de diverse locaties meegenomen naar het betonlaboratorium aan De Spil. Hier worden ze onderzocht op de gewenste betonkwaliteit en druksterkte en wordt gekeken of de recepturen voldoen aan de gestelde eisen conform bestek en de Nederlandse NEN-normen. Daarnaast worden Arie en zijn team regelmatig op bouwplekken ingeschakeld, waar ze controles uitvoeren vanuit de mobiele BetonLab-container en -aanhanger. Bijvoorbeeld tijdens de bouw van de Zeesluis in IJmuiden en binnenkort in de Amaliahaven in Rotterdam. Mooie projecten waar ze trots op zijn, vertelt Arie. “De klantenkring voor wie wij onderzoeken uitvoeren is heel divers en de onderzoeken die worden gedaan zijn heel verschillend. Denk bijvoorbeeld aan een meting om te bepalen hoeveel een bepaald soort beton krimpt. Of het bepalen van de waterabsorptie van grind. Of het doen van een vorst-dooiproef op straatstenen, met het oog op veilige wegen en fietspaden.”

Duurzaamheid
Er spelen momenteel de nodige ontwikkelingen en uitdagingen in de betonbranche, vertelt Arie. Want Nederlands streeft naar een CO2-neutrale en circulaire betonsector in 2030. “Hierop vooruitlopend krijgen we steeds vaker de vraag om betonsamenstellingen te ontwerpen die een zo laag mogelijke Milieu Kosten Indicator-waarde hebben. Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in deze branche en dat betekent dat er een beroep wordt gedaan op onze vakkennis en creativiteit.” Maar als betonliefhebber en vakidioot doet hij niets liever dan zich in deze materie verdiepen, geeft hij aan.  Sinds 2021 is er een nieuwe tak bijgekomen binnen Dekker BetonLab: Beton Advies. “Twee van onze collega’s zijn als betononderhoudsdeskundigen werkzaam binnen onze organisatie. Ze kunnen met een betonradar het beton scannen op aanwezigheid van wapening (beton ijzer) en controleren of er wapening (betonijzer) aanwezig is en hoe de wapening is gesitueerd. Dat is van groot belang bij schades en scheurvorming in bruggen, funderingen, kelders en ga zo maar door. Ook geeft zo’n scan informatie over of er zware machines kunnen rijden over de vloer van een bedrijfshal.”

Als geboren en getogen Kootwijkerbroeker heeft hij geen moment overwogen om zijn onderneming buiten de gemeentegrenzen te starten. “Hier hoor ik thuis, ik voel me betrokken bij dit dorp. Sinds kort maak ik ook deel uit van het OVK-bestuur, waarin ik me ga bezighouden met parkmanagement van bedrijventerrein Puurveen. Een leuke uitdaging waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.”

www.betonlaboratorium.nl