Bieden uw algemene voorwaarden échte zekerheid?
Waarschijnlijk gebruikt u algemene voorwaarden. Daarin staan afspraken over betalingsverplichtingen en wat er gebeurt als klanten die niet (op tijd) nakomen. Vermoedelijk beperkt u er ook zoveel mogelijk uw wettelijke aansprakelijkheden mee. Maar gelden uw algemene voorwaarden ook daadwerkelijk als het er op aankomt in de praktijk? Met deze drie tips voorkomt u dat u straks alleen papieren zekerheid heeft.
1) Als u zaken doet met andere ondernemers zullen ook zij hun algemene voorwaarden van toepassing verklaren. Welke voorwaarden gelden dan? De hoofdregel is dat de algemene voorwaarden van degene die het eerst een bieding of offerte doet van toepassing zijn. Wilt u dit niet? Dan moet u bij de aanvaarding uitdrukkelijk (dus niet door middel van een bepaling in uw algemene voorwaarden) de algemene voorwaarden van de ander afwijzen en uitsluitend uw voorwaarden van toepassing verklaren.
2) Een andere valkuil is dat in opvolgende contractstukken (bijvoorbeeld de offerte en de opdrachtbevestiging) naar verschillende sets van algemene voorwaarden wordt verwezen. Zonder dat daarbij duidelijk is welke voorwaarden volgens u nu van toepassing zijn. Als de verschillende voorwaarden inhoudelijk (sterk) van elkaar afwijken, zijn ze geen van beiden van toepassing. Wees dus consistent in uw vermelding, want anders staat u straks met lege handen.
3)Ten slotte komt het nogal eens voor dat verschillende voorwaarden naast elkaar van toepassing worden verklaard. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om algemene bepalingen van een branche-organisatie en de eigen algemene voorwaarden. Welke bepalingen gelden als ze onderling op onderdelen tegenstrijdig zijn? De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat de uitleg van de overeenkomst doorslaggevend is. Daarbij kan een rol spelen op welke wijze u de algemene voorwaarden of bepalingen van toepassing heeft verklaard: Als uitdrukkelijke vermelding of slechts als standaardverwijzing op het briefpapier. Volop onzekerheid dus en dat is nu juist wat u niet wilt als ondernemer. Het is dan ook slim om, als u (aanvullend) gebruik maakt van algemene bepalingen, daarbij te vermelden dat deze slechts gelden voor zover ze niet in strijd zijn met uw eigen algemene voorwaarden.
mr. Aart Hofman is advocaat
bij Wolleswinkel Advocaten