BARNEVELD – De BIK trekt in deze tijden nauw op met andere ondernemersverenigingen en de gemeente Barneveld, om bedrijven die het zwaar hebben zo goed mogelijk te helpen. Heleen Kleijer is daar namens de ondernemersvereniging nauw bij betrokken en weet ook alles van de coronadesk.

Hoe ziet die coronadesk er eigenlijk uit?
De coronadesk is een online desk. De vragen komen binnen bij de gemeente Barneveld. Wij werken op afstand met de gemeente samen om ondernemers zo snel mogelijk verder te helpen.

Hoe is de rolverdeling tussen de BIK en de gemeente?
De gemeente Barneveld beantwoordt vragen over de steunmaatregelen van de overheid en helpt bedrijven om daar gebruik van te maken. Als er ondernemers zijn die willen sparren of support nodig hebben bij de lastige keuzes, pakt de BIK dat op.

Wordt er veel gebruik van de coronadesk gemaakt?
Zeker. Er komen zo’n tien telefoontjes per dag binnen. Die gaan vooral over de TOZO-regeling. Ondernemers willen bijvoorbeeld weten hoe het zit met de afhandelingstermijn of voorschotten. Verder bellen ondernemers om te vragen wat precies wel en niet mag in deze tijd. Mag je als sportschool privéles geven, mag je recreatiewoningen verhuren? Aan dat soort vragen moet je denken.

Zoeken ondernemers ook zakelijke of mentale ondersteuning?
Nee en dat verrast ons eigenlijk wel. Het kan natuurlijk dat ondernemers dat in hun eigen netwerk oplossen, maar we vrezen ook wel dat ze niet aan de bel durven te trekken of het lastig vinden om te laten merken dat het niet goed gaat.

Wat kunnen jullie voor ondernemers doen?
In de eerste plaats een luisterend oor bieden. Verder kunnen we bedrijven in contact brengen met ervaren ondernemers die meedenken over bijvoorbeeld de bedrijfsvoering of financiële keuzes. We hebben als BIK natuurlijk een heel groot netwerk, maak daar gebruik van!

Gebeurt dat discreet?
Absoluut. We overleggen altijd eerst voordat we je in contact brengen met een of meerdere ondernemers in ons netwerk. En wat je deelt en bespreekt blijft intern.

Hoe helpen jullie ondernemers nog meer?
We sturen wekelijks een nieuwsbrief aan onze leden. Als ondernemer ben je druk om je bedrijf overeind te houden, dan is het prettig als iemand voor jou de informatie filtert en de belangrijkste zaken die je moet weten op een rij zet. Nu gaat dat veel over regelingen, maar als straks de anderhalve-meter-economie meer vorm krijgt zullen we daar ook tips en goede ideeën over delen en bedrijven met elkaar verbinden.

Is de BIK er alleen voor haar leden?
Nee, we behartigen altijd al de belangen van bedrijvig Barneveld. En zeker in deze tijd zijn we er voor alle ondernemers. Als je dat belangrijk vindt, mag je natuurlijk altijd lid worden. Dat kan in deze tijd ook op anderhalve meter afstand.

Overleggen jullie nu extra met de gemeente?
Zeker. Er is wekelijks contact. We delen dan onder meer wat er speelt en waar behoefte aan is bij ondernemers in de gemeente Barneveld. Die samenwerking verloopt heel prettig. Dat mag ook wel eens gezegd worden. 

www.bikbarneveld.nl