BARNEVELD - De BIK heeft haar leden aangemoedigd om zich te scharen achter het initiatief ValleiDialoog. ValleiDialoog is opgericht om sociale en financiële fitheid te bewerkstelligen bij alle inwoners van de Gelderse Vallei.

Aanleiding is de coronacrisis waardoor niet alleen werkgevers maar zeker ook werknemers in de financiële problemen zijn gekomen. Zelfs voor de crisis was de situatie al zo dat 45 procent van de huishoudens moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. ‘De kans dat één van uw werknemers financiële problemen heeft, is in deze coronacrisis bovendien flink groter geworden', aldus de BIK in haar nieuwsbrief aan de leden.

Het is belangrijk dat deze problemen bespreekbaar worden gemaakt, want over het algemeen wachten mensen vijf jaar lang voor dat ze om hulp vragen. Als we er sneller bij zijn, is het probleem vaak nog een stuk kleiner. Uw hulp als werkgever is nodig. Als werkgever vormt u dé schakel om de genoemde problematiek al in een vroeg stadium bespreekbaar te maken. Door samen met u de krachten te bundelen, kunnen we het verschil maken en ervoor zorgdragen dat mensen in de gemeente Barneveld eerder aan de bel trekken bij financiële problemen thuis.’’

De eerste stap is dat ValleiDialoog (ontstaan uit een samenwerking tussen Elan Barneveld, Rabobank Gelderse Vallei, Welzijn Barneveld, Bibliotheek/Taalhuis Barneveld en Gemeente Barneveld) een flyer hebben ontwikkeld die werknemers helpt om de juiste instanties te vinden als ze in de problemen zijn gekomen. Daarnaast worden alle websites genoemd waar werknemers informatie kunnen vinden over financiële zaken.

BIK-leden en ook andere werkgevers worden opgeroepen om de flyer te verspreiden onder medewerkers, bijvoorbeeld door ze op zichtbare plekken in de organisatie neer te leggen. ‘Zorg dat uw HRM bekend is met de effecten van financiële stress. Zorg dat men weet waar je medewerkers op kan en mag bevragen. Bijvoorbeeld bij frequenter verzuim of verminderde prestatie.’’

Vanuit ValleiDialoog wordt binnenkort ook een webinar georganiseerd dat handreikingen wil doen om dit thema bespreekbaar te maken. Verschillende gasten (lokaal vanuit Gemeente Barneveld, maar ook landelijk, bijvoorbeeld vanuit Wijzer in Geldzaken of Nibud) schuiven aan om ervaringen en kennis uit de praktijk te delen. Voordat er een definitieve datum wordt bepaald, worden bedrijven gevraagd een mail te sturen om interesse kenbaar te maken. Dat kan naar info@valleidialoog.nl.

www.bikbarneveld.nl