BARNEVELD - Grotere ondernemingen waren verplicht om voor 1 juli een rapportage in te dienen over de energiebesparende maatregelen die zijn getroffen in het bedrijfspand.

Om ondernemers hierbij te helpen heeft de BIK samen met de gemeente en de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gemeente Barneveld (SOGB) een aantal voorlichtingsavonden gehouden. Onder meer door presentaties van de gemeente, Schuiteman Accountants en Midden Nederland Makelaars kregen aanwezige ondenemers meer inzicht in de informatieplicht die ze hebben en welke actie ze hierop kunnen ondernemen.

Informatieplicht
Vanuit de energiebesparingsplicht is besloten dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten treffen die binnen vijf jaar terugverdiend zijn. De toezicht en de handhaving hierop was minimaal, omdat er geen goed systeem voor was. Met het invoeren van de informatieplicht kan de overheid nu beter in kaart brengen welke bedrijven achter lopen met het doorvoeren van de maatregelen.

Energiecheck
De BIK is momenteel samen met de SOGB bezig met het binnenhalen van een subsidie Stimulering energiebesparing. Met deze subsidie gaat de BIK een bijeenkomst in het voorjaar van 2020 organiseren waarin bedrijven onder andere een energiescan aangeboden krijgen die inzicht geeft in de kosten, terugverdientijd en de termijn van realisatie van de wettelijk verplichte maatregelen. Meer hierover horen de ondernemers zodra de subsidie toegekend is.

www.bikbarneveld.nl