BARNEVELD - Paperfoam, dat bio-afbreekbare verpakkingen op basis van zetmeel maakt, is bezig met de ontwikkeling van bouwstenen voor noodwoningen.

Dat meldt het Barneveldse bedrijf op haar website. Met de zogenoemde ‘bricks’ kan binnen 24 uur een noodonderkomen staan. De bouwstenen zijn door het slimme ontwerp in vier richtingen vergrendelbaar. Om een noodonderkomen te bouwen is verder alleen zand en een verflaagje aan de buitenkant nodig. De Bricks bieden volgens Paperfoam daarna beschutting tegen wind, regen en kou. Voordeel van de Bricks is dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Als een noodwoning niet meer gebruikt wordt, zullen de bouwstenen uiteindelijk omgezet worden in compost. Paperfoam test op dit moment hoe de Bricks zich houden onder extreme weersomstandigheden.

Het bedrijf is op zoek naar partners die willen helpen om het product in de markt te zetten. Paperfoam is bekend van haar geschuimde verpakkingsmaterialen voor elektronica, cosmetica, media, medische toepassingen en droog voedsel. Zo ontwikkelde het Barneveldse bedrijf in samenwerking met het Rondeel een eierdoosje met een zeer lage milieubelasting. En samen met het prestigieuze champagnehuis Veuve Clicquot realiseerde Paperfoam ‘s werelds eerste duurzame champagneverpakking, waarmee de partijen een toonaangevende designprijs wonnen.