BARNEVELD - De één is knetter creatief, de ander mega gestructureerd. Maar wat ze delen? Dat is een voorliefde voor stijl en een grondige hekel aan middelmaat. De Barneveldse broers Mark en Stefan van Ravenhorst  achter RAVEN interieurarchitectuur creëren samen high-end interieurs voor onder meer villa’s, lofts en kantoren.

Dat pakken ze net even anders aan dan gebruikelijk in de interieurwereld, waar ontwerp en realisatie vaak twee gescheiden werelden zijn. Stefan: “Een architect ontwerpt voor jou iets moois en draagt het ontwerp
daarna in een paar sessies over aan de aannemer. Die doet vervolgens vaak kleine aanpassingen in het ontwerp, voert de detaillering anders uit of werkt simpelweg net niet nauwkeurig genoeg.” Het gevolg? In plaats van de 10 die je zocht, krijg je een dikke 8. Mooi hoor. Maar niet subliem. Stefan: “Dat irriteert mij altijd mateloos. Ik ben een enorme freak als het gaat om details. Ik weet dat opdrachtgevers het vaak niet eens zien. Die kleine afwijkingen ten opzichte van het ontwerp. Maar je voelt het intuïtief wel als je een ruimte binnenstapt. Dat het nét niet helemaal klopt.”

Het is de reden waarom RAVEN ook de realisatiefase onder eigen label aanneemt. Mark: “Wij selecteren alle bouwpartners, begeleiden de verbouwing en deinrichting. Daarbij drukken we steeds op de kwaliteit van de uitvoering. We gaan daarin ver. Ik heb een keer het complete tegelwerk in een appartement eruit laten halen omdat het niet strak genoeg was. Daar heb ik best even buikpijn van, maar het moet gewoon goed zijn. Gelukkig hebben we inmiddels bouwpartners die dat begrijpen en net zo gefocust zijn op details als wij.”


Half woord
Dat de twee broers ooit zakelijk de krachten zouden bundelen, was misschien wel te voorzien. Mark: “Stefan en ik zijn altijd al heel hecht geweest. Ik ben ruim een jaar ouder, maar we trokken altijd samen op. We hebben dezelfde vriendengroep, gingen met elkaar op vakantie. We weten precies hoe de ander in elkaar zit, hebben aan een paar woorden genoeg om elkaar te begrijpen.” Stefan: “Ik heb altijd als interieurarchitect bij bekende high-end bureaus gewerkt. Ik had niet per se de ambitie om voor mezelf te beginnen, al voelde ik wel een drang naar meer vrijheid. De ruimte om het helemaal op mijn manier
te doen. Maar ik wist ook: dan heb ik iemand naast me nodig die er met hetzelfde commitment in zit als ik. Die de avond voor een presentatie ook zelf voor de derde keer checkt: hebben we aan alles gedacht?”

Stabiele factor
In 2021 besloten de broers de sprong te wagen. Een kleine twee jaar later merken ze nog elke dag: we vullen elkaar naadloos aan. Mark: “Stefan is ontzettend creatief. Hij zit vol ideeën, brengt veel energie mee. Ik verbaas me er ook altijd over hoe hij aanvoelt wat voor opdrachtgevers belangrijk is. Het lijkt soms wel alsof hij in het hoofd van anderen kan kijken.” Stefan: “Mark is een echte planner, een regelaar. Waar ik
zit te schetsen, wordt hij gelukkig van organiseren. Hij houdt overzicht, denkt vooruit, brengt rust in de chaos. Die stabiele factor is hij altijd al geweest. Als ik vroeger in de problemen zat, loste hij ze op. Als mijn auto stuk was, nam ik die van hem mee. Kreeg ik een boete en was ik blut? Dan betaalde hij die.”

Inmiddels hebben ze een portfolio opgebouwd met toonaangevende verbouwingen, renovaties en interieurmake-overs. De combinatie van ontwerp en realisatie blijktdaarbij met name ondernemers aan te spreken. Stefan: “Die weten als geen ander dat tijd schaars is en dat focus je verder brengt. Ze worden er heel blij van dat ze zelf niet continu bovenop het project moeten zitten. Dat scheelt zoveel energie en stress. Voor ons is dat ook heel belangrijk: dat er plezier in een traject zit.”

Turn-key
Sommige opdrachtgevers gaan heel ver in wat ze overlaten aan de Barneveldse broers. Zo leverde RAVEN onlangs, na een grondige verbouwing, een interieur in Ibiza-style op in Huis ter Duin, Noordwijk. De nieuwe eigenaren van het penthouse? Die stapten tijdens de oplevering voor het eerst de drempel over en bleven dezelfde nacht nog slapen. “Ze hoefden alleen hun tandenborstel neer te zetten”, lacht Mark. “Natuurlijk hadden we het ontwerp goed afgestemd en hebben wij ze tijdens het proces op de hoogte gehouden. Maar verder kregen we carte blanche. Ik moet zeggen: dat was voor ons ook wel spannend.”

Het geheim van een verbluffend interieur? Dat is iets ongrijpbaars, geeft Stefan aan. “Ik vind warmte en comfort heel belangrijk. Ik zie vaak interieurs die voelen als een etalage. Er zijn veel mooie materialen gecombineerd, maar wat ontbreekt is een ziel. Daarom besteed ik altijd veel tijd aan het vangen van het karakter van een opdrachtgever. Ik wil weten wie je bent, hoe je leeft en wat belangrijk voor je is. Zodat ik een interieur kan ontwerpen dat ik voor niemand anders kan maken dan voor jou.”

www.ravenprojecten.nl