Van powerbanks tot fitnesstrackers en van drones tot elektrische steps; de twee jonge broers Rico (25) en Berend (20) van den Brink verkopen online in een razend tempo gadgets en consumentenelektronica van met name het Chinese merk Xiaomi. Wat begon als een bijbaantje, is inmiddels serious business. 

Het is de zomer van 2016. De batterij van Rico's smartphone gaat sneller leeg dan hem lief is. Dus gaat hij op zoek naar een powerbank. Die kosten al snel 30 tot 40 euro, ziet de Barneveldse student. Best prijzig. Dan stuit hij via AliExpress op een powerbank van 10 euro. Het merk Xiaomi zegt hem niets, maar de online reviews zijn positief. En voor dat bedrag durft hij de gok wel te wagen. Het is even wachten, maar na drie weken is zijn powerbank binnen. Topkwaliteit, concludeert Rico na een paar weken. Al snel willen vrienden ook een exemplaar. Hé, denkt de jonge ondernemer in de dop. Daar zit handel in. De rest is geschiedenis. Drie jaar later treffen we XiaomiProducts aan in een bedrijfspand aan de Anthonie Fokkerstraat. Magazijn op de begane grond, kantoor annex werkplaats en retourafdeling op de eerste verdieping. “In het begin sloegen we de spullen thuis op. Op een gegeven moment hadden we vier kamers en de schuur vol staan. Toen vonden onze ouders het tijd dat we op zoek gingen naar een bedrijfspand”, lacht Berend.

Assortiment
Het assortiment is dan ook fors gegroeid. Inmiddels vind je in de webshop van het Barneveldse bedrijf een breed scala aan gadgets en consumentenelektronica. Smartphones, koptelefoons, telefoonhoesjes, tv-boxen, dash cams, draadloze stofzuigers; het ligt allemaal op voorraad. Ook in hun affiliateshop bij Bol.com. Vandaag besteld is morgen in huis, de broers garanderen de laagste prijs van Nederland.
Tel daar de gestegen bekendheid van het merk Xiaomi bij op. Plus het feit dat Rico en Berend het meest complete Xiaomi-aanbod in Nederland hebben. Dan heb je het geheim achter de razendsnelle groei van het bedrijf wel te pakken. Rico: “Je kunt natuurlijk ook zelf online inkopen in China, maar dan duurt het een paar weken voordat je je spullen hebt. Wij bieden bovendien service, en aankopen vallen bij ons onder de Nederlandse wetgeving als het gaat om garantie. Dat trekt veel kopers over de streep.”

Zakelijke markt

Elke maand komen er tientallen pallets met nieuwe producten vanuit China aan in Barneveld. Rico houdt zich vooral bezig met de inkoop en de marketing. Berend richt zich op het voorraadbeheer, de orderverwerking en de service. Een aantal scholieren helpt bij het verzendklaar maken van producten. Inmiddels bestaat de klantenkring niet alleen meer uit consumenten. Ook bedrijven hebben XiaomiProducts ontdekt als partner voor het leveren van bijvoorbeeld relatiegeschenken, kerstpakketten en give-aways. Rico: “Veel bedrijven willen bijvoorbeeld stimuleren dat hun medewerkers meer bewegen. Drie tientjes voor een fitnesstracker (Mi Band 3) is dan een leuk prijsje om iets weg te geven. Zeker omdat je daarvoor gewoon een goed product hebt. Universiteiten gebruiken onze fitnesstrackers ook voor onderzoek. Dat zegt genoeg toch?”

Ook de powerbank doet het goed als zakelijk cadeautje, vertelt Berend terwijl hij een bedrukt exemplaar voor een groot Europees agentschap tevoorschijn tovert. “Wij onderscheiden ons door een kwalitatief goede powerbanks te leveren in plaats van de merkloze die veel op de markt zijn.” Groeien in de B2B-markt is voor de komende jaren één van de speerpunten van XiaomiProducts. Net als het importeren en exclusief vermarkten van nieuwe elektronica. “Chinese fabrikanten benaderen ons inmiddels als ze een nieuw product hebben. We willen meer als partner met hen gaan samenwerken om hun producten in Nederland op de kaart te zetten. Verder zien we wel hoe het loopt. We hadden nooit verwacht dat we zo groot zouden worden, dit is al heel gaaf.”?

www.XiaomiProducts.nl