BARNEVELD – Er zijn talloze plekken op de wereld waar het bouwen van splinternieuwe windmolens niet mag, niet kan of niet slim is. Business in Wind sprong precies in dat gat van de markt. Met  succes, want vandaag de dag is het Barneveldse bedrijf wereldwijd een bekend en gerespecteerd speler.

Het gaat razendsnel in de wereld van de windtechniek. Nieuwe én grotere modellen volgen elkaar in rap tempo op. De allergrootsten die vandaag de dag gebouwd worden, gaan al over de duizelingwekkende hoogte van 250 meter (!) heen en beschikken over wieken met een diameter van over de 235 meter. Want, legt managing director Wim Robbertsen uit, hoe groter je bouwt, hoe lager de kostprijs wordt per kilowatuur. “Stroom die opgewekt wordt met grote molens kost minder dan stroom die gemaakt wordt met kleine exemplaren. Maar omdat je niet overal van dit soort reuzen kunt bouwen, is er een levendige handel in tweedehands windturbines. En dat is precies wat we doen: Business in Wind koopt en verkoopt gebruikte windturbines en levert alle diensten die nodig zijn om een turbine te verhuizen. Waar dan ook ter wereld.”

Exotisch
Dat laatste levert Robbertsen regelmatig exotische reisjes op. De allergekste? Dat was op Ascension Eiland, midden in de Atlantische Oceaan tussen Afrika en Brazilië. Er staan zes turbines van het Amerikaanse leger die vervangen moesten worden. “Ik ben anderhalve week onderweg geweest om er te komen. Eerst naar Florida en toen in het laadruim van een legerkist via de Maagdeneilanden. Ze zijn zo tevreden over de demontage dat we er binnenkort weer met een ploeg heen gaan om nieuwe turbines te plaatsen.” 

Waar het om draait in deze business? Vooral timing en goede communicatie, vertelt Robbertsen. “Het gaat altijd om heel veel geld. Op het moment dat een turbine gedemonteerd wordt, wordt er niks verdiend. Dus moet je de periode voordat er weer nieuwe staan zo kort mogelijk houden. Als er een paar dure kranen staan te wachten omdat jij de boel niet voor elkaar hebt, betekent dat al snel een flinke verliespost.”

Specialisten
De grote sommen geld die omgaan in de handel in wind zijn voor Robbertsen reden genoeg om altijd specialisten mee te laten kijken. “Bij Alfa Accountants doen ze dat uitstekend. We zitten regelmatig om tafel om te sparren, want internationale handel is behoorlijk complex. We verslepen turbines de hele wereld over, dus heb je echt een sparringpartner nodig om zo slim mogelijk te handelen. En dat doen ze goed daar.”

Business in Wind is behoorlijk ambitieus. “We staan bekend als één van de beste in de wereld en dat willen we graag zo houden. Niet alleen in hoe we de zaken voor onze klanten aanpakken, maar ook intern. Zo zijn we één van de weinige spelers in de wereld die helemaal up to date is met de certificering. Onze bedrijfsauto's zijn voorzien van label A en op de bouwplaats draaien we zo veel mogelijk op groene energie. Ik vind dat we dat aan onze eigen branche verplicht zijn. Als je je geld verdient met groene energie, moet je zelf vooroplopen.'’

www.alfa.nl