De ‘goeden’ moeten onder de ‘kwaden’ lijden. In het fiscale is het niet anders. Onlangs is namelijk een deel van de Nederlandse fiscale eenheids-?regeling op grond van het Europese recht ook van toepassing verklaard op buitenlandse concernverhoudingen. De staatssecretaris heeft direct ingegrepen. Niet om de regeling voor alle gevallen te verruimen, maar door voordelen van de regeling in alle gevallen te beperken.

Bij een fiscale eenheid voor de vennootschaps-?belasting wordt er belasting geheven alsof er maar één belastingplichtige is en dat biedt veel voordelen. Zo kunnen interne winsten en verliezen onderling direct worden verrekend en kunnen onroerende zaken, machines of zelfs hele ondernemingen zonder winstneming worden overgeheveld van de ene vennootschap naar de andere.

Eén van de voorwaarden is dat de vennootschappen die een fiscale eenheid willen vormen allemaal in Nederland gevestigd zijn. Het optimaliseren van de vennootschapsbelasting is soms vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld door winsten van de werkmaatschappij onder toepassing van de deelnemingsvrijstelling belastingvrij uit te keren aan de niet of laag belaste holdingmaatschappij en vervolgens weer als geld-?lening terug te lenen. Op het niveau van de werkmaatschappij is een aftrekbare rentelast gecreëerd. Niks moeilijks aan!

U raadt het al, zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Althans, de wet staat de aftrek van zo’n gecreëerde rente niet toe. Binnen de fiscale eenheid hebben dergelijke bepalingen geen gevolg, want bij fictie is er immers maar één belastingplichtige. Maar in die gevallen waarin op grond van het vestigingsvereiste geen fiscale eenheid mogelijk is, doet de renteaftrekbeperking zich wel gelden. En dat druist in tegen de vrijheid van vestiging. Eén van de grondgedachten van Europa.

Het Hof van Justitie heeft Nederland daarom opgedragen om de voordelen van de fiscale eenheid ook in buitenlandse situaties toe te staan. Maar de staatssecretaris zag de bui al hangen. Het bieden van de voordelen in die gevallen gaat de schatkist veel geld kosten. Dan maar ‘omdenken’. De renteaftrekbeperking gaat ook gelden voor de Nederlandse fiscale eenheid. Maar de rente komt groepsgewijs helemaal niet tot uitdrukking?! Er zijn nog meer speciale regelingen die de voordelen van de fiscale eenheid vanaf oktober 2017 drastisch beperken. Vragen? Neem dan contact met ons op.

Mr. D. (Dennis) van der Veer RB | Belastingadviseur
E dvdveer@schuiteman.com | T 0342-47 34 44

schuiteman.com