Als je geld uit je bedrijf wilt halen, kun je in zee gaan met een participatiemaatschappij. Vraag je wel goed af welke toegevoegde waarde zo’n partij voor jouw bedrijf heeft.

Voor veel ondernemers op middelbare leeftijd is dit een actuele kwestie. Ze hebben jarenlang hard gewerkt en soms wel twee of drie functies tegelijkertijd vervuld. Dat begint zich nu te wreken. Of ze hebben het gevoel dat het niet meer lukt om het bedrijf een stap verder te helpen.

Geld is het probleem niet.
Logisch dus dat de vraag op tafel komt: hoe kan ik door blijven groeien? En is het mogelijk om risicoloos alvast een deel van de waarde uit het bedrijf te halen? Daar spelen participatiemaatschappijen op in. Ze hebben geld in overvloed, wat aantrekkelijk is voor bedrijven die op zoek zijn naar groeikapitaal. Bovendien kunnen ze met een relatief geringe eigen investering een stevige bankfinanciering krijgen, waardoor de risico’s voor de participatiemaatschappij beperkt zijn.

Is dat erg?
Op zich niet. Maar je moet je wél beseffen dat zo’n participatiemaatschappij over het algemeen niet de hoofdprijs betaalt. Ook moet je je afvragen wie dan de komende jaren het meeste rendement behaalt. Besef je verder dat een participatiemaatschappij wel geld inbrengt, maar vaak niet het management overneemt. Je werkdruk neemt dus waarschijnlijk niet af.

Stel jezelf deze vragen
Al met al is het belangrijk om een goede analyse te maken van de toegevoegde waarde die een participatiemaatschappij biedt voor jouw bedrijf. Brengen ze expertise in die nu nog ontbreekt binnen jouw bedrijf? Of ondersteunen ze je op managementgebied? Hebben ze een netwerk of participaties in jouw branche waardoor je de verdiencapaciteit van je bedrijf beter kunt benutten? Of kunnen ze je bijvoorbeeld helpen bij internationale expansie?

Verken de alternatieven
Als de toegevoegde waarde ontbreekt en de participatiemaatschappij vooral money driven is, dan is het wellicht slimmer om andere opties te verkennen. Denk aan recapitalisatie, het uitkeren van dividend of het versterken van het management van je bedrijf. Ik help je graag bij het afwegen van die mogelijkheden!

Ad Jonker is een registeraccountant die zich gespecialiseerd heeft in fusies en overnames. Hij heeft ervaring met participatiemaatschappijen en kan voor jou hun toegevoegde waarde en participatiecondities beoordelen.

Ad Jonker RA 
Registermediator Fusies & Ruzies JonkerFieret

www.fuziesenruzies.nl
www.jonkerfieret.nl