BARNEVELD - Rabobank Gelderse Vallei, KPMG en MVO Nederland slaan de handen ineen om de circulaire economie in Barneveld en omstreken een boost te geven. De bank is daarom op zoek naar twintig bedrijven die willen meedoen aan een challenge.

Die bedrijven gaan een jaar lang op zoek naar mogelijkheden om hun bedrijf (meer) circulair te maken. Dat gebeurt aan de hand van analyses, bedrijfsscans, workshops, bedrijfsbezoeken en inspiratiesessies. Tijdens het jaar gaan de deelnemers aan de slag met een circulair actieplan. Na een jaar pitchen deelnemers hun plan en beslissen zij hoe ze hun bedrijf (meer) circulair gaan maken. In deze zoektocht krijgen de bedrijven ondersteuning van Rabobank Gelderse Vallei, KPMG en MVO Nederland. Zo worden de rest- en afvalstromen in de regio in kaart gebracht. En moet duidelijk worden wie er in de regio iets 'over' heeft dat van waarde is en vermarkt kan worden, en welke bedrijven of spelers dat zouden kunnen (her)gebruiken. “Grondstoffen worden steeds schaarser. Daarom is het belangrijk dat we gaan nadenken over hoe we meer kunnen hergebruiken”, zegt Jos Eringfeld (directeur bedrijven Rabobank Gelderse Vallei). “Daar komt bij dat de maatschappelijke opvattingen op dit gebied verschuiven. Consumenten accepteren steeds minder dat je niet bijdraagt aan een betere leefomgeving. Ik geloof echt dat op termijn het bestaansrecht van je bedrijf afhangt van de bereidheid en het vermogen om te verduurzamen.”

Nieuwe verdienmodellen
Je bedrijf circulair maken of stappen zetten op dat gebied, biedt bovendien zakelijke kansen volgens Eringfeld. “Door waarde te creëren uit afval- en reststromen, dring je kosten terug en ontstaan nieuwe producten, technieken, diensten en verdienmodellen. Dat maakt je bedrijf sterker, financieel gezonder en future fit.” Rabobank Gelderse Vallei trekt voor de challenge op samen met Rabobank Vallei & Rijn, zodat deelnemers uit heel FoodValley kunnen meedoen. Begin 2018 worden de twintig deelnemers van de challenge geselecteerd. Aanmelden is al mogelijk, ook voor bedrijven die géén klant zijn van Rabobank Gelderse Vallei. “Als bank vinden we dit belangrijk en willen we zelf ook leren; welke financieringsvragen komen er om de hoek kijken als je een bedrijf circulair wil maken. Verder willen we een vliegwiel op gang brengen in de regio. De circulaire economie staat in Nederland nog in de kinderschoenen, het zou mooi zijn als we hier straks in de FoodValley voorop gaan lopen.”

Aanmelden kan bij Corinne Talapessy via (0342) 342 140 of communicatie.gv@rabobank.nl.