BARNEVELD - Het nieuwe Barneveldse college wil versneld Harselaar-Zuid Fase 1b ontwikkelen nu de economie op volle toeren draait. Mogelijk komen er op het nieuwe terrein bedrijvenclusters die elkaar kunnen versterken.

Ook in Voorthuizen (Verbindingsweg) en Stroe moeten ondernemers sneller dan gepland de kans krijgen om zich te vestigen of uitbreiding te realiseren, volgens het nieuwe coalitieakkoord Dynamisch. Duurzaam. Verbonden.

Om te zorgen dat die bedrijvigheid niet ten koste gaat van de bereikbaarheid, moet er niet alleen een oplossing komen voor het knooppunt A1/A30. Ook de A1 tussen Voorthuizen en Apeldoorn moet verbreed worden om te voorkomen dat verkeer in een fuik terechtkomt. Verder zet de gemeente zich de komende vier jaar in voor een versnelde, niet gefaseerde aanleg van een oostelijke rondweg om Barneveld en komt er een onderzoek naar een westelijke rondweg die industrieterrein Harselaar verbindt met de Plantagelaan bij bedrijventerrein De Briellaerd.

Andere kernpunten in het coalitieakkoord zijn het versterken van winkelgebieden, investeren in dorpspromotie en een actieprogramma om de lokale economie circulair te maken en de komst van een regiosprinter (inclusief stations in Stroe en bij Barneveld-Noord).
De vrouw die deze plannen mag gaan realiseren is Didi Dorrestijn-Taal (CDA). Zij volgt Gerard van den Hengel (VVD) op, wiens partij niet terugkeerde in het college.
Dorrestijn-Taal (53) heeft een bedrijfskundige achtergrond. Ze studeerde aan de HEAO en werkte daarna voor het bouwkostenadviesbureau van haar vader. In 1993 werd ze eigenaar van Aacon Ingenieursbureau BV in Scherpenzeel. Een rol die ze tot 2006 invulde. In dat jaar werd ze wethouder in Renswoude, de gemeente waar ze nog altijd woont. Ze was voor haar wethouderschap in Barneveld ook nog tijdelijk interim-bestuurder van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Veenendaal.

“Van huis uit ben ik ondernemer. En als bestuurder voel ik mij ‘een vis in het water’. Een ondernemend bestuurder dus”, vermeld ze in haar LinkedIn-profiel. “Door zo te werken, vind ik vaak oplossingen buiten de gebaande paden en voel ik mij verantwoordelijk voor het behalen van resultaten binnen de afgesproken periode. Volgens mensen die mij kennen ben ik goed in staat partijen met elkaar te verbinden.”