Muziek aan, ogen dicht en de vakantie in het vooruitzicht. Het moment is aangebroken om even lekker te ontspannen, zelfs op 10 kilometer hoogte. Het is gelukkig een rustige vlucht. Automatisch verlegt het vliegtuig zijn koers, op weg naar je bestemming. Geen moment vraag je je af of het vliegtuig de juiste route volgt. Daar vertrouw je blindelings op.

Veel mensen durven hun administratie niet aan AI toe te vertrouwen, maar hun leven wel: het grootste deel van een vlucht gaat op de automatische piloot. Volgens piloten is een automatische piloot beter in staat om snelheid, koers en hoogte te houden dan een mens. Toch stapt niemand graag in een vliegtuig als er geen piloot meevliegt. Wat als er een storing is? Als het weer verandert? Een mens is beter dan AI, in staat om te anticiperen op onverwachte gebeurtenissen. Het is een geruststellende gedachte dat iemand in de cockpit een scherp oog houdt op de meters en bijstuurt indien dat nodig is. Die meters kan hij beter in de gaten houden dan wanneer hij zich ook bezig moet houden met de hoogte, richting én snelheid. We kunnen ons immers maar op één ding tegelijk concentreren.

Op dezelfde wijze kunnen we onze administratieve processen aan AI toevertrouwen: niet blind op de automatische piloot, maar met een scherp oog op de meters terwijl de administratieve vlucht vordert. In plaats van te focussen op de input, krijg je tijd om je te focussen op belangrijke gegevens en vragen. Zoals: ‘Ligt je onderneming op koers? Houd de brutomarge de juiste hoogte aan? Groeit de omzet met de juiste snelheid?’ Met een scherp oog op de meters kun je bijsturen zodra dat nodig is.

Piloot word je niet zomaar. Daar is opleiding voor nodig en vlieguren. Veel vlieguren. Een geautomatiseerd financieel proces vraagt kennis en vooral ervaring. Inzicht hebben in wat wel en niet werkt. Volledig automatiseren is een utopie en mogelijk onwenselijk. Dat geldt zowel in de luchtvaart als in de financiële wereld. Maar wie verantwoord automatiseert, verhoogt de kwaliteit van zijn vlucht door ondernemingsland en komt ontspannen en uitgerust op zijn bestemming aan. Comfortabel, met AI.

Ons Exact Online Team helpt u graag verder met de optimalisatie van uw financiële administratie.

Robert Tielkemeijer | Finance IT Consultant
rtielkemeijer@schuiteman.com
085 080 7205
www.schuiteman.com