BARNEVELD - Je VCA-diploma halen kan nu volledig corona-proof bij Wincoop Veiligheidstrainingen in Barneveld. Begin juni zijn de eerste online videotrainingen van start gegaan en dat blijkt voor zowel de cursist als voor de opleider een sprong vooruit.

Creatief
“Je kunt wel zeggen dat we van de nood een deugd hebben kunnen maken’’, legt eigenaar Arend Flier uit. “Toen de crisis uitbrak, kwamen we abrupt tot stilstand. Maar als je dan over de eerste schok heen bent, word je ook weer creatief.’’
Zo werd in de eerste maanden van de crisis een VCA online training ontwikkeld waarin deelnemers de live gehouden cursus vanuit huis kunnen volgen. Deelnemers hebben niet alleen scherp zicht op de trainer, maar kunnen ook volledig participeren via audio en video.

Nieuw in VCA-land
Video is helemaal nieuw in VCA-land, aldus Arend Flier. “En we zien dat het aanslaat, want we lopen sinds begin juni weer mooi vol. Waar deelnemers normaal gesproken zo’n tien lesuren bij elkaar in een lokaal zitten, brengen we dat dankzij de videocursus terug naar 1,5 uur.”

Contactmomenten zo kort mogelijk
Er wordt zeer positief gereageerd op deze manier van werken. “De wereld is veranderd. Mensen zitten er niet op te wachten om urenlang bij elkaar in een klaslokaal te zitten. Daarom hebben we ervoor gekozen om de contactmomenten zo kort mogelijk te maken. Dat houdt bovendien in dat we de cursus goedkoper hebben kunnen maken. Een dagcursus kostte voor de crisis 199,50. Dat is nu 175 euro.”

Een videocursus doet niets af aan de kwaliteit, benadrukt Flier. Cursisten zien live video, kunnen vragen stellen via een chatfunctie, maar ook via audio. “Je kunt op een handje klikken als je een vraag wilt stellen en iedereen kan meeluisteren en meedoen.”

BHV-cursussen opnieuw ingericht
Ook de BHV-cursussen zijn opnieuw ingericht en volgens de geldende regels georganiseerd. “Contactmomenten zijn zo kort mogelijk, maar we hebben bijvoorbeeld ook een serie reanimatiepoppen gekocht zodat iedereen met zijn of haar eigen exemplaar kan oefenen. Daarnaast zijn alle looproutes aangepast en zijn er genoeg mogelijkheden om handen en materialen te ontsmetten.’’

www.in1keervca.nl
www.in1keerbhv.nl